Skip to main content

Απολύσεις και φόβοι για λουκέτα σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Πτώση στις πληρότητες και απολύσεις υπαλλήλων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης στο πρώτο δίμηνο. Καταγγελίες για μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης

Ιδιαίτερα δύσκολη προμηνύεται η χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης, καθώς εάν συνεχιστεί η πτώση που σημειώθηκε στις πληρότητες το πρώτο δίμηνο υπάρχουν φόβοι ακόμη και για λουκέτα σε ξενοδοχεία της πόλης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες μονάδες κατεγράφησαν πληρότητες μόλις 35%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν σκέψεις ακόμη και να κλείσουν τα εν λόγω ξενοδοχεία για λίγες ημέρες, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. 

Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει απολύσεις εργαζομένων σε κεντρικές ξενοδοχειακές μονάδες, εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στη μείωση του κύκλου εργασιών όσο και στην άρνηση ορισμένων επιχειρήσεων να συμμορφωθούν στην υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με ξενοδοχοϋπαλλήλους, υπάρχουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης που χρωστούν 5-6 μισθούς.

Όπως εκτιμάει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέα Μανδρίνος, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατέγραψε τον Ιανουάριο πτώση της τάξης του 4-5% σε σχέση με το 2018 ανήλθε σε περίπου 60%.

«Όπως όλα δείχνουν το 2019 θα είναι μία πτωτική χρονιά και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να κρατήσουμε τη μείωση σε μονοψήφια ποσοστά. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι αφίξεις έχουν κάνει “κοιλιά” τόσο λόγω του ανταγωνισμού από τα καταλύματα τύπου Airbnb όσο και εξαιτίας της μείωσης στις διεθνείς αφίξεις. Τα ξενοδοχεία μπορούν να αντέξουν ένα κακό δίμηνο, αλλά εάν συνεχιστεί αυτό μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα και δεν αποκλείεται να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μανδρίνος.

Κληθείς να σχολιάσει τις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά και άλλες που σύμφωνα με πληροφορίες προαλείφονται, ο κ. Μανδρίνος αποδίδει το φαινόμενο στην πτώση της κίνησης. «Οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν προσωπικό για να κάνουν ψυχικό, αλλά επειδή το χρειάζονται. Όταν δεν υπάρχει δουλειά μπορεί να λύεται η σύμβαση που είχε συναφθεί, έτσι λειτουργεί η αγορά. Εάν, όμως, οι απολύσεις αφορούν τη μη συμμόρφωση στην υποχρεωτική επέκταση της κλαδικής σύμβασης τότε τίθεται ζήτημα νομιμότητας, καθώς όταν επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται στον νόμο υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός», είπε χαρακτηριστικά.

«Από το 2010 και μετά, που άρχισε να αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν ξενοδοχεία που με 4ωρα και μειωμένες συμβάσεις έβγαζαν τη δουλειά με μειωμένο κόστος. Είναι αδικαιολόγητο το 4ωρο σε μία επιχείρηση που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Είναι αστείο να αποδίδονται οι απολύσεις σε “κοιλιά” 40 ημερών, το κάνουν για να μην υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με επιστολή του σωματείου προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν 49 ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη που δεν εφάρμοσαν την υποχρεωτική από τις 4/10/2018 συλλογική σύμβαση. Σήμερα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι συγκεκριμένες μονάδες είναι 5-10.

Το θέμα των απολύσεων, αλλά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, θα τεθούν επί τάπητος στη ΓΣ του σωματείου που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 12 Μαρτίου.