Skip to main content

Απονομή βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών

Με λιγότερα βραβεία, καθόλου μετάλλια και σε στενότερο κύκλο πνευματικών ανθρώπων, απένειμε απόψε η Ακαδημία Αθηνών, τα βραβεία της χρονιάς που πέρασε, στην καθιερωμένη ετήσια τελετή της.
 Με λιγότερα βραβεία, καθόλου μετάλλια και σε στενότερο κύκλο πνευματικών ανθρώπων, απένειμε απόψε η Ακαδημία Αθηνών, τα βραβεία της χρονιάς που πέρασε, στην καθιερωμένη ετήσια τελετή της. Ανάμεσα στους βραβευθέντες, είναι ο Γιάννης Κοντός για το σύνολο του ποιητικού του έργου, ο Πέτρος Τατσόπουλος, για το παιδικό του βιβλίο «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι», ο Γιώργος Μπρουνιάς για την ποιητική του συλλογή «Τέντα στον αέρα», ο Χρήστος Χρυσόπουλος για το μυθιστόρημά του «Η Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον», καθώς και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου.

Επίσης, βραβεύθηκαν ο πρώτος αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2007-2008, Φαίδων-Μάριος Λασκαράτος και ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης για το αξιόλογο περιβαλλοντικό του έργο στην περιοχή των Οινοφύτων. Ακόμη, βραβείο μετά θάνατον δόθηκε στον υπαρχιφύλακα Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 5 Μαρτίου 2009 στη Νίκαια, την ώρα που καταδίωκε -ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας- ένοπλο, που μόλις είχε ληστέψει υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου.

Στην τελετή της απονομής παραβρέθηκε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η βουλετής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Ασημακόπουλος κ.ά.

Στην ομιλία του, με θέμα «Επιστήμη και κοινωνία», ο πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής Πάνος Λιγομενίδης, αναφέρθηκε στη σχέση επιστήμης και θεολογίας, στα «νέα οράματα της μοντέρνας επιστήμης για τη Φύση και τη λειτουργία του κόσμου, που μας προσφέρουν», όπως είπε, «μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής νοοτροπίας και ανάπτυξης της πνευματικότητας ακόμα και θρησκευτικότητας, σχετικά με την αντίληψη για τη φύση της πραγματικότητας και το ρόλο του ανθρώπου». Δηλώσεις βραβευθέντων.

Ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης, ιερέας του Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων, δήλωσε: «Είμαι στενοχωρημένος με το βραβείο, γιατί αν ο δήμαρχος, ο νομάρχης και το υπουργείο έπρατταν το καθήκον τους, δεν θα έπαιρνα εγώ το βραβείο. Είμαστε 200.000 και πλέον κάτοικοι, πειραματόζωα, όλοι μας έκθετοι, μικροί και μεγάλοι, στα τοξικά απόβλητα, στην καρδιά της βιομηχανίας, στον Ασωπό ποταμό, στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό που καταφέραμε, από τότε που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας εδώ και δέκα χρόνια είναι ότι αναδείξαμε το πρόβλημα και ξεκινάμε πια διαβούλευση με το υπουργείο για την επίλυσή του. Το βραβείο της Ακαδημίας από την άλλη, με χαροποιεί γιατί είναι η επιβράβευση των κόπων και προσπαθειών, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων που διεύρυναν, στην πορεία, τον αγώνα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων στα Οινόφυτα, θα μας ξανακούσετε».

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος ανέφερε: «Για μένα, αυτό το βραβείο, είναι διπλή χαρά. Κατ΄ αρχήν γιατί δίδεται στο πρώτο παιδικό μου βιβλίο και το αφιερώνω στην 16 μηνών κόρη μου, που ήταν και η αιτία να το τελειώσω. Δεύτερον, γιατί βραβεύτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο, που κάποιοι το έχουν επικρίνει ως μη πολιτικά ορθό παιδικό βιβλίο. Και, τέλος χαίρομαι, γιατί τα βραβεία ως δώρα, με χαροποιούσαν από παιδί».

Ο ποιητής Γιάννης Κοντός δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένος που με τιμά η Ακαδημία. Και επίσης, γιατί κατέβηκαν τα ηλικιακά όρια. Πριν 20, 30 χρόνια και μέχρι πρότινος, αυτό το βραβείο το έπαιρναν πολύ μεγαλύτεροί μου. Άρα, η Ακαδημία έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και φυσικά μέσα στους κόλπους της είναι επιστήμονες σοφοί, αλλά την καλλιτεχνική νότα την δίνουν ο Ι. Καμπανέλης, η Κ. Δημουλά, ο Π. Τέτσης, ο Σπ. Ευαγγελάτος, ο Θ. Βαλτινός. Αυτοί προσπαθούν να ανοίξουν τις πόρτες της Ακαδημίας περισότερο».

Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος δήλωσε: «Χαίρομαι γιατί μ΄αυτή την επιλογή η Ακαδημία στρέφει την προσοχή προς ένα υβριδικό είδος γραφής που φέρνει σε ``συνομιλία`` την πεζογραφία με την ποίηση και τον στοχασμό».

Ο ποιητής Γιώργος Μπρουνιάς δήλωσε: «Είναι μεγάλη ενθάρρυνση να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές σου. Γι΄ αυτό, μόνο ευχαριστίες έχω να πω».