Skip to main content

Απορρόφηση του «ΝΟΗΣΙΣ» από τη Ζώνη Καινοτομίας εξετάζει η κυβέρνηση

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από παράγοντες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το συγκεκριμένο πεδίο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές

του Γιώργου Δώρα

Ολοκληρωμένη εισήγηση για το μέλλον της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας έχει στα χέρια της η καινούρια κυβέρνηση. Πρόκειται για κάτι που η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από παράγοντες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το συγκεκριμένο πεδίο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η συγκεκριμένη εισήγηση βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και συγκεκριμένα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περνάει ο τομέας της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά και του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την ΑΖΚ ΑΕ λόγω εντοπιότητας.  Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι και προφανώς θα οδηγήσουν στην επιλογή των προσώπων –υφιστάμενων ή νέων- στα οποία θα ανατεθεί η δουλειά. Οι πληροφορίες, πάντως, της Voria.gr επιμένουν ότι η εισήγηση που υπάρχει θα αποτελέσει πιθανότατα τη βάση για το μέλλον του εγχειρήματος.  

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας οφείλει να επιδιώξει τη δημιουργία ενός ομογενοποιημένου οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποτελέσει το εκκολαπτήριο, όπου οι ώριμες εταιρίες θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να δημιουργούν θέσεις εργασίας έντασης γνώσης.

Παράλληλα νέες επιχειρήσεις θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν.

Οι συντάκτες της πρότασης προτρέπουν την πολιτική ηγεσία να βάλει τέρμα στον «διχασμό στρατηγικής», καθώς «η ΑΖΚ από την ίδρυσή της το 2006 μέχρι σήμερα στην ουσία παλινδρομεί μεταξύ ενός Τεχνολογικού Πάρκου και ενός οργανισμού προβολής της πόλης». Οι ίδιοι προτείνουν να ακολουθήσει η ΑΖΚ τη μοντέρνα στρατηγική ανάπτυξης καινοτομίας σε innovation districts, όπως συμβαίνει – για παράδειγμα- στη Βοστώνη και στη Βαρκελώνη και κωδικοποιούν τις δραστηριότητες της ως ακολούθως:  

Πρώτον, δράσεις ανάπτυξης καινοτομίας σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή η οποία ενσωματώνει την επιχειρηματική καινοτομικότητα στην καθημερινότητα. Οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων καινοτομίας είναι δυναμικοί άνθρωποι για τους οποίους παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα όχι μόνο του εργασιακού περιβάλλοντος αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος διαβίωσης. Η περιοχή αυτή έχει ήδη οριοθετηθεί με ΦΕΚ, επομένως το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει.

Δεύτερον, κίνητρα σε οριοθετημένες περιοχές εντός της Ζώνης που ονομάζονται θύλακες και ιδρύονται από ιδιώτες, δημόσιους φορείς ή και την ίδια την ΑΖΚ, αν και όχι κατά προτεραιότητα. Το νομοθετικό πλαίσιο για τους θύλακες υφίσταται ήδη. Άμεσα πρέπει να νομοθετηθεί το θέμα των κινήτρων, για το οποίο υπάρχει μόνο μια σχετική πρόβλεψη στον Επενδυτικό Νόμο.

Τρίτον, αστική ανάπλαση της περιοχής της Ζώνης με σχετικές παρεμβάσεις και χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Τέταρτον, διεθνείς δράσεις προσέλκυσης επενδύσεων.

Πέμπτον, δημιουργία γραφείου υποδοχής επενδυτών στην ΑΖΚ, σε ρόλο «γέφυρας» μεταξύ αιτημάτων και προσφοράς. Τα αιτήματα θα συλλέγονται από αντένες της ΑΖΚ, οι οποίες αρχικά θα δημιουργηθούν σε εθελοντική βάση, όπως συμβαίνει ήδη από το 2018 στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.  Η προσφορά θα προέρχεται από τα ακαδημαϊκά / ερευνητικά μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας και τις επιχειρήσεις καινοτομίας, είτε με τη μορφή ερευνητικών ομάδων, είτε με τη μορφή ερευνητικών έργων, είτε με τη μορφή πρόσβασης σε επιστημονικά ταλέντα.

Στην εισήγηση που υπάρχει στα δύο υπουργεία επισημαίνεται ότι η ΑΖΚ ΑΕ θα πρέπει να αποκτήσει οργανωτική και οικονομική βιωσιμότητα. Προτείνονται, μάλιστα, οι ακόλουθοι δύο τρόποι γι’ αυτό, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και να υπάρχει μια σχετικών σταθερή ροή εσόδων: Κατ’ αρχήν απορρόφηση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, που βρίσκεται στη Θέρμη, από την ΑΖΚ ΑΕ, κάτι που διαδικαστικά γίνεται απλούστερο από τη στιγμή που η γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπλέον προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης από τη Ζώνη προς τους ιδρυτές θυλάκων και τις επιχειρήσεις που θα τις καθιστούν δικαιούχους των κινήτρων

Στο οργανωτικό κομμάτι η εισήγηση υπογραμμίζει ότι ο σχεδιασμός της ΑΖΚ ΑΕ, όπως φαίνεται και από τη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κατατείνει στο να αποτελεί η εταιρία μηχανισμό τριπλής έλικας. Αυτό στην πράξη αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η νέα αντίληψη για την ανάδειξη της καινοτομίας σε αιχμή της ανάπτυξης, μέσω των ακόλουθων δράσεων:

Ενεργοποίηση βασικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας ώστε να προβάλουν την αξία καινοτομίας της περιοχής στο εξωτερικό.

Προσκλήσεις σε ειδικούς σε θέματα επενδύσεων και opinion leaders, ώστε να γνωρίσουν από κοντά το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προβολή της πόλης ως φιλικού προορισμού για την καινοτομία.

Δρομολόγηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγηση για το μέλλον της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης που εξετάζουν οι κύριοι Γεωργιάδης και Καράογλου δεν υπάρχει καμία αναφορά σε δράσεις αξιοποίησης ακινήτων, ενώ άποψη των συντακτών είναι ότι αν δεν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί ένας πλήρης και όχι αποσπασματικός σχεδιασμός η Ζώνη Καινοτομίας δεν έχει λόγο ύπαρξης.

ΥΓ: Στις 9 το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης και τον πρόεδρο της ΑΖΚ ΑΕ Κυριάκο Λουφάκη. Ο κ.Λουφάκης αναμένεται να ενημερώσει τον κ.Καράογλου για την υφιστάμενη κατάσταση στο project της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και αφετέρου για τον σχεδιασμός της διοίκησης για το άμεσο μέλλον.