Skip to main content

Αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές

Αντικρουόμενες απόψεις, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί μετά την καταψήφιση του άρθρου 30 παρ. 1, που συγκέντρωσε κάτω από 151 ψήφους.

Με μεγάλη πλειοψηφία 221 και 220 βουλευτών ψηφίστηκε στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής το άρθρο 32 παράγραφος 4 και 5 των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής.

Αντικρουόμενες απόψεις, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί μετά την καταψήφιση του άρθρου 30 παρ. 1, που συγκέντρωσε κάτω από 151 ψήφους. Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ. 1 του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και, σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Το θέμα που προκύπτει είναι κατά πόσον μένει ανοιχτό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Είναι ζήτημα που πρόκειται «εξομαλυνθεί» στη δεύτερη συζήτηση η οποία θα ακολουθήσει σε ένα μήνα από σήμερα για το άρθρο 32, που υπερψηφίστηκε.

Πάντως για να αναθεωρηθούν τα συγκεκριμένα άρθρα από την επόμενη Βουλή με 151 ψήφους θα πρέπει και στη δεύτερη συζήτηση να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους.

Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το άρθρο 30, δεδομένο θεωρείται ακόμη ότι καταψηφίστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα κατά του άρθρου 30 ψήφισε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νίνα Κασιμάτη. Κατά της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είχε ταχθεί και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην ομιλία του στη Βουλή, ο οποίος είχε αναφέρει ότι έτσι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του πολιτεύματος.

Ωστόσο, αναλυτικά τα ψηφοδέλτια με το τι ψήφισε κάθε βουλευτής θα δοθούν αύριο, Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Σύγχυση για το άρθρο 40

Σύγχυση υπάρχει και με την καταψήφιση του άρθρου 40 παράγραφος 2 το οποίο πήρε 150 ψήφους.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίστηκε καταργούσε τη διάταξη που έλεγε ότι η βουλή διαλύεται υποχρεωτικά σε περίπτωση που δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις διατάξεις του άρθρου 32 το οποίο όμως βρίσκεται υπό αναθεώρηση, και προβλέπει την μη διάλυση της βουλής, το οποίο συγκέντρωσε 221 ψήφους. Άρα για το συγκεκριμένο άρθρο, θα πρέπει να υπάρξει τις επόμενες μέρες διευκρίνιση ή ερμηνεία αν προκαλεί εμπόδια στην μη διάλυση της βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς οτιδήποτε αυτή την στιγμή, καθώς έχουν «περάσει» άλλες σχετικές διατάξεις. Ανέφερε για παράδειγμα το άρθρο 32 παράγραφος 4 που προβλέπει: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, οι ψηφοφορίες επαναλαμβάνονται ανά μήνα μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε πως για την δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα στη Βουλή θα υπάρχει και η έκδοση μιας σχετικής εισήγησης που θα αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά.

Ωστόσο αντίθετη άποψη εξέφρασε μιλώντας στους δημοσιογράφους εισηγητής κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης λέγοντας ότι από την στιγμή που δεν περνάει η αλλαγή στο άρθρο 30 παράγραφος 1 που ενέτασσε στο Σύνταγμα την δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και κατά συνέπεια παραμένει σε ισχύ η παλαιά διάταξη που ανέφερε ότι «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο 5 ετών όπως ορίζουν τα άρθρα 32 και 33», αυτό συμπαρασύρει και όλες τις άλλες αναθεωρητέες διατάξεις που αφορούν στο πώς θα καταλήγαμε στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.