Skip to main content

Αποχή συσσιτίου στις περισσότερες φυλακές της χώρας

Σε συντονισμένη κινητοποίηση έχουν προχωρήσει σήμερα οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας μας. Ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών σχολιάζει στη Voria.gr τα αιτήματα των έγκλειστων.
Συντονισμένη κινητοποίηση έχουν οι κρατούμενοι σε επτά φυλακές της χώρας, οι οποίοι απείχαν σήμερα από το συσσίτιο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 3.174 έγκλειστοι σε σύνολο 11.736 με βασικά αιτήματα τις συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, το καθεστώς χορήγησης των αδειών, τη μείωση των ποινών, τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισης ποινών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, στις φυλακές Κομοτηνής, οι 86 κρατούμενοι από τους 307, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας οι 305 από τους 432, στα Γρεβενά οι 99 από τους 526, στην Πάτρα οι 750 από τους 800, στα Γιάννενα οι 220 από τους 250, στις γυναικείες φυλακες του Ελαιώνα οι 80 από τις 324 κρατούμενες, στον Κορυδαλλό 1450 κρατούμενοι από τέσσερις πτέρυγες και 184 κρατούμενες από τις 200 υπόδικες που κρατούνται επίσης στον Κορυδαλλό.
 
Ο κ. Αντώνης Πανάγος, διευθυντής στις φυλακές Γρεβενών, μιλώντας στη Voria.gr αναφέρθηκε στα αιτήματα των κρατουμένων κρίνοντάς τα απολύτως δίκαια. «Δεν είναι ούτε περίεργα ούτε μακρυά από την πραγματικότητα, τα αιτήματά τους είναι σοβαρά και λογικά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις φυλακές της χώρας μας και κάποια στιγμή το κράτος πρέπει να αρχίσει να τα αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα».

Αν και τα στοιχεία του υπουργείου κάνουν λόγο για 99 κρατούμενους που απείχαν από το συσσίτιο, ο κ. Πανάγος τονίζει στη Voria.gr ότι πρόκειται περίπου για 200 κρατούμενους από τους 500. «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει έναν ανησυχητικό αριθμό κρατουμένων ή οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς. Οι φυλακές τις Ελλάδας μπορούν να φιλοξενήσουν το μισό αριθμό ατόμων από αυτόν που έχουν αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε ότι οι έγκλειστοι της χώρας μας είναι περίπου 12.000, οι φυλακές έχουν μόνο 7.000 κρεβάτια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα».

Τα παραπάνω είχε διαπιστώσει και  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, όταν επισκέφθηκε τις φυλακές   Κορυδαλλού. Ο υπουργός είχε  απαριθμήσει τα κυριότερα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως είναι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων, οι ελλείψεις, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων και η δυσκολία επαναπροώθησης των μεταναστών κρατουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς στο υπόμνημα που παρέδωσε ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης στον κ. Καστανίδη υπογράμμιζε ότι στις φυλακές Διαβατών υπάρχουν 608 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά τους είναι 320 ατόμων. Όπως σημείωνε, σε θαλάμους έκτασης 22 τ.μ. αντί για τέσσερις κρατουμένους, όπως προβλέπεται, μένουν 10 άτομα.


Χριστίνα Καραμανίδου