Skip to main content

Αποχωρεί οριστικά το ΕΔΕΚ από την κυπριακή κυβέρνηση

Αποχωρεί από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια η ΕΔΕΚ του Γιαννάκη Ομήρου εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού.
Την απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια πήρε τη Δευτέρα το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, στο πλευρό του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος εισηγήθηκε την αποχώρηση από την κυβέρνηση, τάχθηκαν 115 μέλη. Κατά της αποχώρησης τάχθηκαν οκτώ και τρία τήρησαν αποχή.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομήρου μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕ, τόνισε: «Ήταν η ώρα της δικής μας ευθύνης. Ήταν εθνική ανάγκη η αποχώρησή μας, λόγω των επιλογών του Προέδρου στο Κυπριακό».

Διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματός του από τη λανθασμένη, όπως είπε, πορεία που ακολουθεί ο Κύπριος πρόεδρος στο εθνικό θέμα, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να συμπράξει σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεχτες και έφερε ως παράδειγμα τις λεγόμενες «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτη αναμένεται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια οι υπουργοί Γεωργίας, Ανδρέας Πολυνείκης και Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαΐδης.