Skip to main content

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από το περιφερειακό συμβούλιο

Από την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σημαδεύτηκε η σημερινή ειδική δημόσια συνεδρίαση για την παρουσίαση των κεντρικών αξόνων δράσης.

Του Δημήτρη Κούρου

Από την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σημαδεύτηκε η σημερινή ειδική δημόσια συνεδρίαση για την παρουσίαση των κεντρικών αξόνων δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συναινετική διάθεση που είχε εκφραστεί από όλες τις παρατάξεις, με την ανάδειξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του περιφερειάρχη, πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι «υποτάσσεται» στις επιταγές της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Αποτέλεσμα ήταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στη σημερινή συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αναπτυξιακά η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα, να αποχωρήσουν επικαλούμενες λόγους διαδικασίας.

Ουσιαστικούς κατά τη γνώμη των επικεφαλής τους, καθώς δεν υπήρχε κεντρική εισήγηση στα χέρια τους, ώστε, όπως τόνισαν, να είναι προετοιμασμένες όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου για να τοποθετηθούν πάνω στις προτεραιότητες της διοίκησης. Αρχικώς, οι επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησαν αναβολή της συνεδρίασης, ώστε να προετοιμαστούν, έχοντας εξετάσει την εισήγηση του περιφερειάρχη, ενώ τόνισαν πως έπρεπε το όλο ζήτημα να έχει συζητηθεί πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές. «Χωρίς εισηγήσεις, τόσο από τον περιφερειάρχη, όσο κι από τους αντιπεριφερειάρχες, δεν είναι καταστατικά σωστό να γίνει η συνεδρίαση», είπαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και απείλησαν με αποχώρηση σε περίπτωση μη αναβολής.

Ματαίως τόσο ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αντώνης Μπάμιατζης, όσο και ο κ. Τζιτζικώστας προσπάθησαν να πείσουν τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να παραμείνουν, να ακούσουν τις εισηγήσεις και να τοποθετηθούν ή ακόμη και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα να αφιερωθεί ο χρόνος στις δικές τους τοποθετήσεις. Ο περιφερειάρχης είπε ότι με τις εισηγήσεις της διοίκησης ανοίγει ουσιαστικά η διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας και πως δεν είναι λογικό να μοιράζονται προς επεξεργασία οι απόψεις της διοίκησης.

Τελικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε και έμεινε η συμπολίτευση για να παρακολουθήσει το νέο σχέδιο προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Στο τέλος της εισήγησής του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το αναπτυξιακό πλάνο πρέπει να έχει τη συνεργασία όλων των παρατάξεων. Η κοινωνία δε θέλει πλέον τσακωμούς και κοκορομαχίες για τους… τύπους, όπως η σημερινή που επιχείρησε η αντιπολίτευση».

Δεν παύει πάντως η σημερινή «κόντρα» να αποτελεί την πρώτη πολιτική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο περιφερειάρχης, από την ανάληψη των καθηκόντων του…