Skip to main content

Αποζημίωση ζητούν από την ΕΓΟ οι αθλητές της Ενόργανης που είχαν καταγγείλει παρενοχλήσεις

Αποφάσισαν να κινηθούν νομικά εναντίον της ΕΓΟ και όσων ψήφισαν τη μη πειθαρχική διερεύνηση των καταγγελιών από την αρμόδια Δικαστική Επιτροπή.

Δικαίωση επιζητούν οι συνολικά 27 αθλήτριες και αθλητές που τον περασμένο Απρίλιο άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου καταγγέλλοντας ψυχολογική βία και  σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος τους από προπονητές της ενόργανης Γυμναστικής.

Παρά το γεγονός πως με απόφαση της Εισαγγελίας η δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή τις καταγγελίες 28 αθλητών της ενόργανης γυμναστικής τέθηκε στο αρχείο τον Ιανουάριο του 2022, οι καταγγέλλουσες και οι καταγγέλλοντες αποφάσισαν να κινηθούν νομικά εναντίον της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ) και όσων μελών ΔΣ ψήφισαν τη μη πειθαρχική διερεύνηση των καταγγελιών από την αρμόδια Δικαστική Επιτροπή της ΕΓΟ.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο νομικός σύμβουλος των 27 αθλητριών και αθλητών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, η κοινή αγωγή κατατίθεται για ηθική βλάβη και αξιώνει καταβολή αποζημίωσης ποσού 50.000 ευρώ για καθεμία/καθέναν τους. «Η ίδια η Δικαστική Επιτροπή είχε ζητήσει να της διαβιβαστούν οι καταγγελίες, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Μάλιστα, η Παγκόσμια Γυμναστική Ομοσπονδία είχε καλέσει για εξηγήσεις την Ελληνική για τις καταγγελίες», σχολιάζει ο ίδιος. «Ορισμένοι από τους προπονητές συνεχίζουν να διδάσκουν, ενώ κάποιοι συμπεριλαμβάνονται στην ΚΥΑ ανάθεσης καθηκόντων Ομοσπονδιακών Προπονητών/Τεχνικών Συμβούλων σε εκπαιδευτικούς κλάδους Φυσικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2021-2022», πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης.

Η υπόθεση είδε φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2021 όταν είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή που είχαν συνυπογράψει οι αθλητές και κοινοποιήσει αρχικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ύστερα στην Ομοσπονδία του αθλήματος. Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν αθλήτριες οι οποίες είχαν θεωρηθεί κορυφαίες κατά την εποχή τους. Οι καταγγελίες αφορούν  14 άτομα από τη Θεσσαλονίκη και άλλα τόσα από την Αθήνα, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλα.

Οι αθλητές κατονόμασαν περίπου 30 προπονητές, άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζοντας πως από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως και τη δεκαετία του 2000 παρενοχλούσαν σεξουαλικά και προέβαιναν σε σωματική και λεκτική βία, αλλά και συναισθηματική κακοποίηση, ως προπονητικές πρακτικές σε βάρος αθλητριών, ενώ οι συμπεριφορές προπονητών που περιγράφουν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Αναφέρονται επίσης σε προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές αλλά και σωματική κακοποίηση και βία, όπως περιπτώσεις χτυπημάτων στο σώμα με κλοτσιές ή τραυματισμών λόγω αφαίρεσης των προστατευτικών στρωμάτων, ώστε όταν δεν εκτελούσαν καλά τις ασκήσεις να χτυπούν στο έδαφος! Παράλληλα, κατήγγειλαν περιστατικά υποσιτισμού κοριτσιών.

Όσον αφορά στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τόνιζαν στην  επιστολή τους πως «οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πώς να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, με το οποίο αρχειοθετήθηκε και με την έγκριση και της Εισαγγελίας Εφετών η υπόθεση, αναλύει σε 14 σελίδες όσα ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους οι αθλήτριες για πολλών ειδών κακοποίησης, όπως σωματικής καταπόνησης κατά την προπόνηση, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογικής κακοποίησης και ακραίας προσβλητικής συμπεριφοράς με φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ωστόσο, οι πράξεις που καταγγέλθηκε ότι διαπράττονταν σε βάρος των κοριτσιών αφορούν πλημμελήματα και επομένως τελούν σε παραγραφή εδώ και αρκετά χρόνια και έτσι δεν θα μπορούσε να γίνει καμία ποινική αξιοποίησή τους. Αυτό που επιζητούν οι αθλήτριες/αθλητές όμως είναι η πειθαρχική δίωξη των καταγγελλομένων

Λίγο αργότερα με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έπειτα από τη σχετική έρευνα του τμήματος Αθλημάτων Κλασσικού Αθλητισμού και αθλοπαιδιών της ΓΓΑ, απεστάλησαν στην Εισαγγελία, ΕΓΟ, ΕΟΕ και Υπ. Παιδείας