Skip to main content

ΑΠΘ: Νέο τμήμα στη βιβλιοθήκη και GPS για άτομα με προβλήματα όρασης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υλοποιεί δύο νέα έργα προκειμένου να γίνει πιο φιλικό σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Σε ένα πανεπιστήμιο πιο φιλικό σε άτομα με ειδικές ανάγκες στοχεύει να εξελιχθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το νέο τμήμα που δημιούργησε στη βιβλιοθήκη του.

Συμμετέχοντας πλέον στον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το ΑΠΘ ξεκίνησε από τον Μάρτιο να μετατρέπει τα συγγράμματα έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν από άτομα με προβλήματα όρασης. Τα συγγράμματα μπορούν να διαβαστούν είτε μέσω της γραφής braille με τη χρήση ενός ειδικού πληκτρολογίου τα πλήκτρα του οποίου δονούνται κατάλληλα, είτε μέσω της ηχητικής αναπαραγωγής των συγγραμμάτων. Στη δεύτερη περίπτωση, τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν πλέον τη δυνατότητα να «ακούν» τα κείμενα των συγγραμμάτων.

Όπως δηλώνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Νάστα στη Voria.gr, οι φοιτητές με προβλήματα όρασης μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες αυτές δυνατότητες επισκεπτόμενοι τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο επιστημονικό αναγνωστήριο ή ακόμα και από την άνεση του σπιτιού τους χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Σύμφωνα με την ίδια, στο σύστημα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 15 φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και έχουν μετατραπεί 1.100 συγγράμματα. Η υπηρεσία ωστόσο βρίσκεται ακόμα στην αρχή καθώς ο αριθμός των συγγραμμάτων δεν ξεπερνάει το 10% του συνόλου των συγγραμμάτων στα διάφορα τμήματα του ΑΠΘ.

Η κ. Νάστα υποστηρίζει πως από δω και πέρα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός της μετατροπής των συγγραμμάτων, καθώς, παράλληλα με τη βιβλιοθηκονόμο που εργάζεται στο πρόγραμμα αυτό, τη βοήθειά τους θα προσφέρουν και αρκετοί εθελοντές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον

Οδηγός GPS για το πανεπιστήμιο

Παράλληλα με τις αλλαγές στη βιβλιοθήκη, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ένα ακόμα έργο το οποίο επίσης στοχεύει στο να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στο πανεπιστήμιο: Η δημιουργία ενός GPS το οποίο θα καθοδηγεί τους φοιτητές μέσω φωνητικών εντολών στον προορισμό τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει αρχίσει η καταγραφή όλων των σχολών, αιθουσών και αμφιθεάτρων, ενώ το δεύτερο βήμα είναι η μετατροπή κάποιων εξ αυτών σε προσβάσιμους χώρους από άτομα με προβλήματα όρασης.