Skip to main content

Αρχίζει την άλλη εβδομάδα το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανησυχεί τους αρμόδιους. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν, όπως κάθε χρόνο, σε υγροτόπους, ποτάμια και λίμνες.

Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν, όπως κάθε χρόνο, στα φυσικά υγροτοπικά συστήματα (ποτάμια και λίμνες).

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Δημήτρης Χατζηβρέττας, επισήμανε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ακραίες βροχοπτώσεις, τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά.

Πέρσι καταγράφηκαν πολλά κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά σε όλη τη χώρα. Αυτό το γεγονός οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να λάβουν προληπτικά μέτρα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα γίνουν αυξημένες παρεμβάσεις αντιμετώπισης των κουνουπιών, με αύξηση –εφόσον χρειαστεί- του προϋπολογισμού του προγράμματος καταπολέμησης κατά 10%.

Ο κ. Χατζηβρέττας δήλωσε ότι «το πρόγραμμα αρχίζει εγκαίρως φέτος, την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές και δεν παρατηρούνται σημαντικές εκκολάψεις κουνουπιών από τους ελέγχους που έχουμε πραγματοποιήσει».

Ο πρόεδρος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», Σπύρος Μουρελάτος, που συμμετέχει όλα τα τελευταία χρόνια ενεργά στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία είπε ότι έχουν αρχίσει κάποιες πρώτες εργασίες στις περιοχές όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί.

Τους επιστήμονες ανησυχεί η περσινή αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που ήταν φαινόμενο το οποίο έπληξε όλη την Ευρώπη. «Πέρσι ήταν η πιο δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά στις ασθένειες από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα κρούσματα να είναι τα περισσότερα των τελευταίων έξι ετών. Τα κρούσματα μάλιστα εμφανίστηκαν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Δηλαδή είχαμε κρούσματα τον Ιούνιο, αντί του Ιουλίου».

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και στην Κεντρική Μακεδονία από το 2010. Έκτοτε κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα, με εξαίρεση δυο χρονιές. Όπως είπε ο κ. Μουρελάτος, μπορεί να μην είναι από τις πιο σημαντικές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, είναι όμως η σημαντικότερη ενδημική στην Ευρώπη, με περιοχές στο «κόκκινο» να είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Πλέον, από πέρσι, τα κρούσματα επεκτάθηκαν και στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ ο κίνδυνος να επεκταθεί στη δυτική και βόρεια Ευρώπη είναι ορατός.

«Στην Κεντρική Μακεδονία εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί με επιτυχία ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα κουνούπια, που 'συλλαμβάνονται' σε ειδικές παγίδες, εξετάζονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν φέρουν ιούς όπως αυτός του Δυτικού Νείλου. Παράλληλα γίνονται αιμοληψίες σε νεαρά κοτόπουλα για να διερευνηθεί, επίσης, η ύπαρξη του ιού. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΑΠΘ και με Γερμανούς επιστήμονες. Επίσης, φέτος τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά, μέσω τεχνητής νοημοσύνης ένας ειδικός αλγόριθμος που θα βοηθά στον προσδιορισμό των σημείων στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες παρουσίας προνυμφών κουνουπιών, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα με ψεκαστικές παρεμβάσεις και να αποφεύγεται η εξάπλωσή τους. Στις ψεκαστικές παρεμβάσεις θα χρησιμοποιηθούν, εκτός των σαράντα ψεκαστικών συνεργείων, και αμφίβια οχήματα καθώς και για πρώτη φορά μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones)», τόνισε ο κ. Μουρελάτος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα προληπτικά μέτρα για τα κουνούπια είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από όλους, διότι η αναπαραγωγή τους γίνεται στον προσωπικό μας χώρο, οπότε ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη διαχείριση του νερού το καλοκαίρι (να μην παραμένουν στάσιμα νερά).