Skip to main content

Αργεί το νέο Δημαρχείο...

Έκκληση στην υπουργό Λ. Κατσέλη και τον πρωθυπουργό έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για την αποπληρωμή των τελευταίων δόσεων ύψους 6,5 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία που κατασκεύασε το νέο δημαρχιακό μέγα
Παράταση θα δοθεί στο χρονοδιάγραμμα του έργου του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης και του υπογείου πάρκινγκ των 850 θέσεων, καθώς οι ελάχιστες εργασίες που απομένουν (τοποθέτηση καθισμάτων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, πετασμάτων στην οροφή και νέου τηλεφωνικού κέντρου) έχουν διακοπεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Λόγος για το πάγωμα των εργασιών είναι το ανεξόφλητο χρέος ύψους 6,5 εκατ. ευρώ προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία.

«Κάνω έκκληση ναρίξουν μια ματιά στη πόλη της Θεσσαλονίκης, να πληρωθούν οι τελευταίοιλογαριασμοί, ώστε να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση στο νέο αυτό κόσμηματης πόλης, το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην άφιξη της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη στη Θεσσαλονίκη, η οποία ο κ. Παπαγεωργόπουλος είπε ότι «δεν συνοδεύτηκε από εξαγγελίες και νέες προοπτικές για συγκεκριμένα θέματα της πόλης» όπως τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στο δυτικό τομέα της πόλης και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και τη στήριξη της Ζώνης Καινοτομίας σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Προτάσεις για τον «Kαλλικράτη»

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησής του με του δημοσιογράφους ανέπτυξε τις προσωπικές του προτάσεις για τη λειτουργία της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης με βάση την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας προς την περιφέρεια.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προτείνει να γίνει ουσιαστικός διάλογος όσον αφορά στις χωροθετήσεις των νέων δήμων, τις αρμοδιότητες, την κοστολόγηση αυτών των αρμοδιοτήτων σε διάστημα έξι μηνών.

Προϋπόθεση για σοβαρό διάλογο, κατά τον κ. Παπαγεωργόπουλο, είναι η παρουσίαση από πλευράς κυβέρνησης:

1. της χωροθέτησης των νέων δήμων.

2. του καθορισμού των νέων πόρων που θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση.

3. της τακτοποίηση των σημερινών οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

4. της παρουσίασης των αρμοδιοτήτων που θέλει η κυβέρνηση να μεταφέρει στην αυτοδιοίκηση.

5. της ακριβής κοστολόγησης των παραπάνω αρμοδιοτήτων για την εν συνεχεία μεταφορά αντιστοίχων πόρων στην αυτοδιοίκηση, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

6. της πρόβλεψης εθελοντικών συνενώσεων εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών.

7. της πρόβλεψης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τοπικών δημοψηφισμάτων.

8. της αντιμετώπισης του θέματος των ιστορικών κοινοτήτων και των μαρτυρικών δήμων.

9. της μη αλλαγής του εκλογικού σώματος και του εκλογικού συστήματος λίγους μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση. Οποιαδήποτε μεταβολή αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμοσθεί από τη μεθεπόμενη τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση.

10. τη μη χρησιμοποίηση του ονόματος της «Ελλάδος» για οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελείται από τους 17 μη Καποδιστριακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συνένωση δήμων, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες είναι ήδη ισχυροί δήμοι», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
 
Επιπλέον, προτείνεται η θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διακυβέρνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα αποτελείται από τους εκπροσώπους όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης, από τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι) και των Α.Ε.Ι. και μεταφορά σημαντικών δραστηριοτήτων με στόχο την ταχύτατη και ισόρροπη ανάπτυξη όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Για να μπορέσουν  να  μεταφερθούν κρατικές αρμοδιότητες στο παραπάνω όργανο, αυτό θα πρέπει να έχει νομική υπόσταση, όπως ακριβώς και οι «Ανεξάρτητες Αρχές».