Skip to main content

Αρκτούρος για τον πυροβολισμό τριών αρκούδων: Απροστάτευτη η άγρια πανίδα ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura

Η οργάνωση σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι αρκούδες σκοτώθηκαν όχι μόνο μακριά από οικισμούς και καλλιέργειες αλλά και μέσα σε περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000

Για «ένα ακόμη σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα» κάνει λόγο ο «Αρκτούρος» σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας θηλυκής αρκούδας και των δύο μικρών της, χθες Κυριακή στην Κόνιτσα. Συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε στο 106ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς.

Διαβάστε: Κτηνωδία στην Κόνιτσα: Σκότωσαν αρκούδες στην εθνική οδό - Αναμεσά τους και μικρό αρκουδάκι (Σκληρές εικόνες)

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο σημείο έσπευσαν, κατόπιν ενημέρωσης από την Αστυνομία, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς με την οποία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεργάζεται στο πλαίσιο της λειτουργίας της τοπικής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, και η Δασική Υπηρεσία. Εκεί, εντόπισε τα τρία νεκρά ζώα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και με εμφανή τα σημάδια πυροβολισμού στο κεφάλι και το θώρακα.

 

 

 

Απροστάτευτα ζώα σε… προστατευόμενες περιοχές

Ο Αρκτούρος τονίζει ότι το περιστατικό σημειώθηκε όχι μόνο μακριά από οικισμούς και καλλιέργειες αλλά και μέσα σε περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 («Κορυφές Όρους Γράμμος», κωδικός GR1320002). Το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών.

«Δυστυχώς, όμως, η παραβατικότητα επικρατεί ακόμα και μέσα σε περιοχές με αυστηρό πλαίσιο προστασίας…», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι ενδείξεις που συγκεντρώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μέσω του μόνιμου ερευνητικού προγράμματος του για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα «Εθνικό Μητρώο Αρκούδας» (https://el.hellenicbearregister.com/) είναι εξόχως ανησυχητικές για τη βιοποικιλότητα το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό, γιατί φαίνεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δολοφονίες άγριων ζώων και ιδιαίτερα του λύκου! Πολύ συχνά μάλιστα, φωτογραφικό υλικό από τις αποτρόπαιες πράξεις ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους φερόμενους ως δράστες».

O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να βάλει ένα τέλος στην «ασυδοσία και στις συνεχιζόμενες δολοφονίες άγριων ζώων αναδεικνύοντας το περιστατικό, λαμβάνοντας νομικές πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό του δράστη και εξασφαλίζοντας την πραγματική προστασία των προστατευόμενων περιοχών».

Στην ανακοίνωση του οργανισμού σημειώνεται ότι το θέμα της προστασίας των μεγάλων χερσαίων σαρκοφάγων ως σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας παραμένει δράση άμεσης προτεραιότητας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Για τον σκοπό αυτόν υλοποιεί το πρόγραμμα «Large Carnivore Connect» με στόχο την προστασία των μεγάλων χερσαίων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος, τσακάλι, λύγκας) και τη διατήρηση των διαδρόμων επικοινωνίας τους στην ευρύτερη περιοχή των νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Prespa Ohrid Nature Trust (PONT).