Skip to main content

Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με Siemens o Τσοχατζόπουλος

Ως θύμα αδίκων επιθέσεων από «άνομα συμφέροντα που έχουν βάλει στόχο τους πολιτικούς και την πολιτική εξόντωση του ιδίου» παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens ο πρώην υπουρ
Ως θύμα αδίκων επιθέσεων από «άνομα συμφέροντα που έχουν βάλει στόχο την πολιτική και τους πολιτικούς και την πολιτική εξόντωση του ιδίου» παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Δέχομαι προσωπική και άδικη επίθεση με στόχο την πολιτική μου εξόντωση. Η Siemens είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο και η επιτροπή πρέπει να ψάξει ποιοι τα πήραν. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τίποτα», είπε στα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση για την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας («με κατεδάφισαν και με διέλυσαν» είπε) και πρόσθεσε ότι τα όσα λέγονται περί πολυτελούς διαβίωσής του είναι άδικες επιθέσεις, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία για την αγορά του σπιτιού του και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του στην Επιτροπή.

Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και εμπλοκή με τη Siemens και τις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν είτε επί θητείας του στο υπουργείο Άμυνας (1996-2000), είτε όταν στη συνέχεια ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε όλες σχεδόν τις περίπου 25 συναντήσεις του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο που αναφέρονται στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens. Έκανε λόγο για «δήθεν συναντήσεις που δεν έγιναν ποτέ», ενώ είπε ότι οι σχέσεις του με τον φυγόδικο Χριστοφοράκο ήταν απλώς φιλικές και αβροφροσύνης.

Επανέλαβε ότι ουδέποτε ο ίδιος ή η κόρη του Αρετή πήραν δώρα από τη Siemens και ότι ο ίδιος διαπραγματεύθηκε και πέτυχε μειωμένες τιμές στην οικοσκευή του, ενώ η κόρη του που διηύθυνε το ΠΙΚΠΑ αποσκοπούσε να πάρει χορηγία από τη Siemens, που δεν δόθηκε ποτέ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εξήγηση για την ανάμειξη του ονόματος του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του, που φέρεται να πήρε έμβασμα 500.000 ευρώ από το λογαριασμό του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων».

Σε ερώτηση για τις μαρτυρίες Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ, ότι δόθηκαν μίζες για το πρόγραμμα «Ερμής» (τηλεπικοινωνίες στρατού), ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι πρόκειται για ψεύδη.

Νωρίτερα εξετάστηκε επιχειρηματίας, φίλος και κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην διερευνώμενη υπόθεση εκ του γεγονότος ότι από την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος προέκυψε ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω επιχειρηματία εμβάστηκε τον Ιούλιο του 2000 το ποσό των 5 εκατ. δραχμών από τον τροφοδότη λογαριασμό των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Ήταν μία φιλική διευκόλυνση, υποστήριξε ενώπιον της Εξεταστικής ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος την περίοδο του δανείου ήταν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ). Ο ίδιος υποστήριξε ότι επέστρεψε τα χρήματα μετά από μερικά χρόνια χωρίς να έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Ερωτηθείς εάν διατηρεί τις φιλικές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και σήμερα, μετά τα όσα έχουν ακουστεί, απάντησε πως «με έναν φίλο είσαι φίλος, ακόμη κι όταν αυτός έχει σκοτώσει».