Skip to main content

Αρνητική η ανάπτυξη τα δύο επόμενα τρίμηνα

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Υ.Ε. Μ. Κοντοπυράκης, σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς, αποκάλυψε ότι η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σε αρνητικό έδαφος.

Αρνητική ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2009 προβλέπει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Ο επικεφαλής της κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, μιλώντας πριν από λίγο στο πρακτορείο Reuters, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009 θα έχει αρνητικό πρόσημο (σε ετήσια βάση)», γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις αρνητικές εκτιμήσεις που υπήρχαν εξαρχής".

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ίδιος εξήγησε ότι η μείωση του ΑΕΠ δεν θα είναι της τάξης του -1%, όπως υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές το τελευταίο διάστημα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο 24ωρα πριν η χώρα μας κληθεί να «γράψει» το πρώτο τεστ ενόψει της μεγάλης δοκιμασίας της για την εξασφάλιση της διετούς παράτασης για την επίτευξη του στόχου που κάνει λόγο για έλλειμμα μικρότερο του 3%. Συγκεκριμένα, θα πρέπει, μέσω της ΕΣΥΕ, να στείλει στην Eurostat, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στην πορεία του ελλείμματος και του χρέους, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρμόδιες αρχές των Βρυξέλλων.
Από το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας, αλλά και από τη μελέτη των μέτρων που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα κριθεί εν πολλοίς το αν θα πάρουμε, ως Ελλάδα, την παράταση των δύο ετών που ζητούμε για τη μείωση του ελλείμματος.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα θα κάνει λόγο για τριετή παράταση, κάτι το οποίο, όμως, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες. Αντιθέτως, το σενάριο που κάνει λόγο για παράταση ενός έτους, δείχνει ... πιθανότερο, αν και θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την χώρα.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση του Eurogroup τον Οκτώβριο, που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμη.

Business Story
Off