Skip to main content

Μούδιασμα στην πρεμιέρα των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη

Το 25% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε-Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η καταγραφή των καταστημάτων τα οποία έβαλαν λουκέτο.

Μπορεί οι ευχές για καλό ξεκίνημα και τα χαμόγελα να περίσσευαν, ωστόσο το χθεσινό άνοιγμα της εστίασης, που αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς την κανονικότητα με τις νέες, ωστόσο, συνθήκες και ιδιαιτερότητες, μόνο ως υποτονικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Παρά το γεγονός πως επιχειρηματίες και προσωπικό στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης αφομοίωσαν τους κανόνες προστασίας, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους εξωτερικούς χώρους, οι πολίτες δεν φάνηκαν, όλοι, πρόθυμοι να επιστρέψουν, στις παλιές, αγαπημένες συνήθειες τους. Αντίθετα και εχθές υπήρξαν φαινόμενα συνάθροισης σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους με το ποτό, ή τον καφέ ανά χείρας.

Κυριότερος λόγος, το ότι το take away είναι οικονομικότερο. Παράλληλα κάποιοι Θεσσαλονικείς φαίνεται πως έχουν εθιστεί στο νέο τρόπο... διασκέδασης, αδιαφορώντας για τα μέτρα προστασίας που οφείλουμε να ακολουθούμε για το επόμενο διάστημα.

Περισσότερη η κίνηση στα καφέ

Με τα καφέ στη Θεσσαλονίκη να έχουν καλύτερη πορεία κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και τα εστιατόρια να ζωντανεύουν μετά τις 8.00 το βράδυ, ο κόσμος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο χώρο, με ένα μούδιασμα, όμως, που οι άνθρωποι της εστίασης εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα ξεπεραστεί. Βαρόμετρο για την πορεία της εστίασης, εκτιμούν πως θα αποτελέσει η έξοδος των πολιτών το Σαββατοκύριακο.

«Η χθεσινή ημέρα, αν και πρεμιέρα για την επανεκκίνηση της εστίασης, ήταν σαν οποιαδήποτε άλλη Δευτέρα του παρελθόντος. Οι ευχές για καλή αρχή από πελάτες μας δεν μετουσιώθηκε σε έλευση στα καταστήματα μας, ωστόσο τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε πως ο κόσμος θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται. Το βέβαιο είναι πως τόσο εμείς, όσο και οι πελάτες που ήρθαν στους χώρους μας ήταν χαρούμενοι, σαν αν κάναμε ένα νέο ξεκίνημα» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως η πορεία στα καφέ μπαρ είναι καλύτερη καθώς μια οικογένεια δυσκολεύεται και λόγω οικονομικών δυσχερειών,  ή από φόβο για το τι θα γίνει στο μέλλον να καθίσει σε ένα εστιατόριο.

Άνοιξαν όσοι μπορούσαν

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, χθες, δεν άνοιξε το 25% των καταστημάτων, μεταξύ αυτών καφενεία που μπορεί  να μην διαθέτουν εξωτερικό χώρο, ή πόρτες φυσούνα για να αερίζεται ο χώρος, αλλά και μπαρ club, καθώς μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με δυνατή μουσική μόνο στους εσωτερικούς τους χώρους.

Αντιθέτως χώροι, οι οποίοι είναι μικροί και δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο, προσπάθησαν να τον διαμορφώσουν έτσι ώστε να βάλουν ένα - δυο τραπέζια, για να λειτουργήσουν και να μην έχει το κατάστημα τους εικόνα εγκατάλειψης.

Το επόμενο διάστημα όπως λέει ο κ.Επιτροπίδης, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αρθεί το περιοριστικό μέτρο του ενός ατόμου ανά 2 τμ, καθώς, αρκεί, όπως τονίζει, η απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων που έχει οριστεί στα 70 εκατ. έως 1,70 εκατ.

Πόσοι τελικά έβαλαν λουκέτο; 

Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, του πόσα είναι τα καταστήματα που έβαλαν λουκέτο, ή προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να δώσει σχετική καταγραφή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, από την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Το βέβαιο, πάντως, είναι πως ο ήχος της κλειδωνιάς σε καταστήματα του χώρου που μέχρι πριν την φονική επέλαση του κορωνοϊού, λειτουργούσαν κανονικά, θα ακουστεί με ένταση το επόμενο διάστημα. Μάλιστα όπως λένε γνώστες του χώρου, υπάρχουν συνάδελφοι τους που αν και δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, ντρέπονται να «ομολογήσουν» πως οδηγήθηκαν σε παύση εργασιών λόγω δυσπραγίας και αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που τρέχουν και που ήδη έχουν συσσωρευτεί.