Skip to main content

Αρτοποιητικές Μονάδες: Να παραμείνει στο 13% το σύνολο των άρτων

Επιστολή προς όλα τα συναρμόδια ύπουργεία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αρτοποιητικών Μονάδων, με αφορμή την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Το ψωμί σε οποιαδήποτε μορφή και αν πωλείται, είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό. Αν πρόθεση σας είναι πράγματι να προσφέρετε φθηνό ψωμί στους καταναλωτές, τότε πρέπει να τροποποιήσετε το Νόμο ώστε το σύνολο των άρτων, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων, να παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%».

Αυτό τονίζει σε επιστολή του προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων, με αφορμή την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για ασάφειες της διάταξης αναφορικά με το συντελεστή που θα είναι τα αρτοσκευάσματα. Ζητούν σαφή διατύπωση που δεν επιδέχεται ερμηνειών για το σύνολο των άρτων, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων.
 
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Ο Νόμος 4334/2015 στο Άρθρο 1.γ, Παράρτημα ΙΙΙ Α.10, αναφέρει ότι το "ψωμί χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών ή περαιτέρω επεξεργασμένο” παραμένει στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.  Η ανωτέρω διατύπωση είναι εντελώς ασαφής και επιδέχεται αυθαιρέτων ερμηνειών.

Ποιες είναι οι ύλες που επιτρέπονται, πέραν των οποίων κάποιες άλλες θεωρούνται πρόσθετες; Ποια είναι η επεξεργασία που επιτρέπεται, πέραν της οποίας οι υπόλοιπες θεωρούνται πρόσθετες.

Φοβάμαι ότι στον σύνθετο σημερινό κόσμο της τεχνολογίας τροφίμων και της μηχανολογίας, τα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν με απόλυτη σαφήνεια. Και ίσως να μην έχουν και σημασία... Ακόμα και αν αυτά μπορούσαν να αποσαφηνιστούν, αλλάζει το γεγονός ότι στο τέλος αυτό που διατίθεται είναι ένα κανονικό ψωμί;

Παραδείγματος χάριν, το "ταπεινό" κουλούρι Θεσσαλονίκης περιέχει βούτυρο ή μαργαρίνη. Η καθημερινή φρατζόλα έχει σουσάμι, το οποίο ο Νόμος αρτοποιίας δεν περιλαμβάνει στις περιγραφόμενες α' ύλες του άρτου. Πολλά άλλα ψωμιά με φυτικές ίνες ή σπόρους, καταναλώνονται για λόγους υγείας.

Σήμερα κάθε επιχείρηση αρτοποιίας που θέλει να είναι νομικά κατοχυρωμένη, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% ώστε να είναι θωρακισμένη απέναντι σ’ αυτήν την ασάφεια, όπως εξάλλου ο ίδιος Νόμος ορίζει στην παράγραφο Γ του Παραρτήματος ΙΙΙ “περί υπαγωγής στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ όπου εγείρεται αμφιβολία”.   

Το ψωμί σε οποιαδήποτε μορφή και αν πωλείται, είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό. Αν πρόθεση σας είναι πράγματι να προσφέρετε φθηνό ψωμί στους καταναλωτές, τότε πρέπει να τροποποιήσετε το Νόμο ώστε το σύνολο των άρτων, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων, παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.