Skip to main content

Άρτζη Βαγιωνά: Μια γυναίκα με όραμα προσφοράς στο «τιμόνι» της Αναγέννησης

Από Voria.gr
Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Αναγέννηση» ταυτίζεται με την ιστορία της αποκατάστασης στη χώρα και έχει θέσει τη γυναίκα στο επίκεντρο

Δεν της αρέσουν οι τίτλοι, θα ήθελε όμως το όνομά της να είναι ταυτισμένο στη συνείδηση όσων τη γνωρίζουν όχι με την ιδιότητά της ως επιχειρηματία, αλλά ως ανθρώπου. Άλλωστε, πιστεύει πως μια μεγάλη απώλεια των χρόνων που ζούμε είναι η ανθρωπιά, την οποία πρέπει να ξαναβρούμε. Η επιχειρηματική πορεία της στον χώρο της Υγείας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία της αποκατάστασης στη χώρα, αφού το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Αναγέννηση» που διευθύνει είναι αυτό που «σύστησε» στην Ελλάδα την έννοια της αποκατάστασης πριν από 16 χρόνια και παραμένει το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Άρτζη Βαγιωνά, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αναγέννησης -που βρίσκεται στη Νέα Ρεδαιστό και καλύπτει κάθε περιστατικό που χρειάζεται κινητική και λειτουργική αποκατάσταση- είχε από την πρώτη στιγμή ως όραμα την προσφορά και θεωρεί ότι βαδίζει σε καλό δρόμο για να το πετύχει. Ούσα γυναίκα στην υψηλότερη διοικητική θέση στη δουλειά της πιστεύει στη γυναικεία δύναμη. Άλλωστε, στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης που διευθύνει το 80% του προσωπικού και το 90% των στελεχών σε θέσεις ευθύνης είναι γυναίκες, κάτι που αρχικά έτυχε, αλλά τελικά πέτυχε, αφού, όπως λέει η ίδια, το γυναικείο multitasking βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στον χώρο της Υγείας.

Η Άρτζη Βαγιωνά σπούδασε ιατρική, πήρε την ειδικότητά της ως νεφρολόγος και παρόλο που μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι γιατρών πίστευε ότι θα ασχοληθεί με την ιατρική, διαπίστωσε στην πορεία πως δεν μπορούσε να περιορισθεί σε ένα μόνο αντικείμενο, αλλά ήθελε να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα, να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους, να βάλει το δικό της λιθαράκι σε κάτι μεγαλύτερο. Όταν ο πατέρας της σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ πριν από μια 20ετία περίπου είδε ένα κέντρο αποκατάστασης και αναρωτήθηκε γιατί κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία της Αναγέννησης, εκείνη ήταν στην ειδικότητα. Τελειώνοντάς την, το ταξίδι της για το επιχειρείν της Υγείας είχε ήδη ξεκινήσει.

Επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό

«Δεκαέξι χρόνια μετά τη δημιουργία της Αναγέννησης η αποκατάσταση είναι συνείδηση στον κόσμο και έχει εδραιωθεί ως αναγκαιότητα σε πολλές ιατρικές ειδικότητες. Όταν ξεκινούσαμε, ήταν μια άγνωστη έννοια και χρειαζόταν να πείθουμε ακόμα και γιατρούς για την αξία της» λέει στη Voria η Άρτζη Βαγιωνά, που είναι υπερήφανη για το 214 κλινών, 15.000 τ.μ. και 200 εργαζομένων Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Αναγέννηση», το οποίο χαρακτηρίζει ως το πιο updated τεχνολογικά Κέντρο της κατηγορίας του στην Ελλάδα.

Η ίδια θεωρεί πως η σταθερή ομάδα, η συνεχής επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και σε εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και η πεποίθηση ότι η υγεία πρέπει να είναι προσιτή στους πάντες είναι το τρίπτυχο που έχει φέρει την Αναγέννηση στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης αυτή η ομάδα έμεινε δεμένη, παρά τους κραδασμούς και τις πιέσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ συνέχισε να επενδύει στην τεχνολογία, με την εξέλιξη της οποίας η αποκατάσταση είναι άμεσα συνυφασμένη.

«Η αποκατάσταση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Για να ασχοληθείς πρέπει να το πιστεύεις, να το αγαπάς, να έχεις εκπαιδευτεί. Ένας άνθρωπος που ξεκινά ένα πρόγραμμα αποκατάστασης θα χρειαστεί μίνιμουμ 15-20 ημέρες νοσηλείας και μάξιμουμ κάποιους μήνες» λέει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αναγέννησης, υπογραμμίζοντας την πίστη του Κέντρου σε αυτή τη διαδικασία.

Η μεγαλύτερη διαφήμιση για την Αναγέννηση είναι οι άνθρωποι που βγαίνοντας από αυτή είναι και πάλι λειτουργικοί και ανακτούν τη ζωή τους. «Υπάρχει ένα απίστευτο δέσιμο με τους ασθενείς μας. Δεν βλέπουμε νούμερα, βλέπουμε ανθρώπους. Αυτό που εισπράττουμε είναι πραγματικά συγκινητικό. Μας κάνουν να νιώθουμε πως η δουλειά μας αξίζει τον κόπο. Η αποκατάσταση αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στις ζωές των ανθρώπων και το βλέπουμε καθημερινά» σημειώνει η κα Βαγιωνά, που πέραν των δραστηριοτήτων του Κέντρου στο βασικό του αντικείμενο, φροντίζει και για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με δράσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο αθλητισμός.

Η ίδια είναι σε συνεχή επαγρύπνηση. Σκέφτεται συνεχώς την επόμενη μέρα, βλέπει μόνο μπροστά και πορεύεται με πυξίδα την επιμονή, που κάποιες φορές, όπως λέει, γίνεται πείσμα. Είναι υπέρ της δια βίου μάθησης, γιατί μόνο έτσι εξελίσσεται κανείς και θεωρεί πως οι γυναίκες πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να διεκδικούν αυτά που θέλουν, χωρίς να επηρεάζονται από τους άλλους όσο κυνηγούν τους στόχους τους.