Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
x

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αστυνομικοί θα δίνουν συμβουλές - οδηγίες στους μαθητές της Θεσσαλονίκης και στους γονείς τους κατά την έναρξη των σχολείων.

Έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος θα διανείμουν σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης και του ευρύτερου νομού, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας, κατά τη διανομή των εντύπων, θα δίνουν συμβουλές - οδηγίες στους μαθητές και στους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, ειδικότερα δε για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση τους με τους φωτεινούς σηματοδότες κλπ.

Παρακάτω γνωρίζονται ενδεικτικά, ορισμένα από τα σχολικά συγκροτήματα και μονάδες, όπου θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω δράση:

α) 63ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης (πλησίον Ν.Σ.Σ. Θεσ/νίκης)
β) 9ο  Δ.Σ. Θεσ/νίκης (Δελφών 35 & Κυβέλης 1)
γ) 17ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης (Ανατ. Θράκης 10)
δ) 4ο Δ.Σ. Μενεμένης (Ν. Κυριακίδη 1)    
ε) 1ο Δ.Σ. Πολίχνης (Διγενή & Ιασωνίδου 1)
στ) 3ο & 6ο Δ.Σ. Συκεών (Κομνηνών & Πόντου)

Επίσης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον τομέα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, θα πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς τους.

Για τον λόγο αυτό συγκροτούνται συνεργεία ελέγχου σχολικών λεωφορείων και λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, τόσο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι ενέργειες της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από Αξιωματικούς της Τροχαίας και με προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές.

Στην προσπάθεια αυτή, θα ζητηθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των παιδιών και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

Ειδικότερα, παρακαλούνται οι γονείς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

• Να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν και η πιο ακίνδυνη.
• Όταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, να την διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, έτσι ώστε να αποτυπωθεί σωστά.
• Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
• Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
• Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
• Να μάθουν στο παιδί τους ότι, ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου αριστερά και δεξιά.
• Ιδίως τις βραδινές ώρες, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν στους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του παιδιού στο δρόμο.

Υπενθυμίζεται επίσης στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των σχολικών ή των τουριστικών λεωφορείων, που μισθώνονται με σκοπό τη μεταφορά μαθητών, ότι θα πραγματοποιούνται συνεχείς τροχονομικοί έλεγχοι, καθ’ όλη τη σχολική περίοδο τόσο για τις υποχρεώσεις των οδηγών, όσο και για την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων και ειδικότερα:

- Κατοχή από τους οδηγούς αδείας ικανότητας οδήγησης Δ΄ κατηγορίας
- Χρήσης  ζωνών ασφαλείας
-Τήρηση ωραρίου εργασίας οδηγών
- Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών
- Κατοχή του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)
-Τοποθέτηση πινακίδας (εμπρός και στο πίσω μέρος του λεωφορείου) με την ένδειξη «ΣΧΟΛΙΚΟ»
- Ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τριγώνου ασφαλείας
- Χρόνος κυκλοφορίας οχήματος για τα τουριστικά λεωφορεία
- Μεταφορά του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών (όχι υπεράριθμοι)
- Ύπαρξη συνοδού
- Κατάσταση ελαστικών

«Ευχόμαστε «Καλή σχολική χρονιά», χωρίς τροχαία ατυχήματα, με την υπόσχεση ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου», καταλήγει η ανακοίνωση.   
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ