Skip to main content

Ατελείωτη η ταλαιπωρία των οδηγών στους παρακαμπτήριους δρόμους

Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις η εθνική οδός στα Τέμπη αναμένεται να παραμείνει κλειστή για περίπου δυο μήνες.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Ατελείωτη είναι η ταλαιπωρία των οδηγών που κινούνται από τους παρακαμπτήριους δρόμους της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι πτώσεις βράχων στα Τέμπη. Ελβετοί και Έλληνες ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για τη μεθοδολογία της αποκατάστασης στο πρανές της κοιλάδας των Τεμπών από την οποία θα εξαρτηθεί ο χρόνος που θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, πάντως, η εθνική οδός αναμένεται να παραμείνει κλειστή για περίπου δυο μήνες.

Τα προβλήματα στην κυκλοφορία κυρίως των φορτηγών εντείνει το γεγονός ότι οι παρακαμπτήριοι δρόμοι δεν είναι ικανοί να αντέξουν στο μεγάλο φόρτο. Οι δρόμοι στα παράλια του νομού Λάρισας δεν έχουν σήμανση, στα στενά δρομάκια της Ελασσόνας επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ οι κάτοικοι των χωριών μετατρέπονται σε τροχονόμους.

Από την Κυριακή άρχισε η τοποθέτηση πινακίδων σταπαράλια του νομού Λάρισας, ώστε να μη χάνονται οι οδηγοί. Παράλληλα, στηνΕλασσόνα ο δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος ζητεί να ασφαλτοστρωθεί άμεσα έναςχωματόδρομος ενός χιλιομέτρου, προκειμένου τα φορτηγά να μην περνάνεμέσα από την πόλη. Έκκληση για τοποθέτηση ράμπας στο ρέμα τηςΠλατανιάς στη Βελίκα, αφού δεν υπάρχει γέφυρα, κάνει και ο δήμαρχος Μελίβοιαςκ. Αντ. Γκουντάρας.

Για τη διευκόλυνση των οδηγών διανέμεται έγχρωμος χάρτηςαπό την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», όπου εμφανίζονται όλες οι εναλλακτικές διαδρομές γιαΑθήνα - Θεσσαλονίκη και επί της ΠΑΘΕ λειτουργεί η τετραψήφια τηλεφωνικήγραμμή «1866», όπου μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για τους παρακαμπτήριους δρόμους.

Από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκονται στο σημείο των Τεμπών Ελβετοί και Έλληνες ειδικοί, οι οποίοι προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τη φύση του προβλήματος με τις κατολισθήσεις και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις, προκειμένου να δοθεί ο δρόμος ξανά στην κυκλοφορία το γρηγορότερο δυνατό και με ασφάλεια.

Ειδικοί του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών εκτιμούν ότι η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον δύο μήνες. Ευχή όλων είναι να μην επιδεινωθεί ο καιρός και ενταθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους παρακαμπτήριους δρόμους λόγω βροχών και χιονοπτώσεων και να μην υπάρξει χειρότερο πρόβλημα κατολισθήσεων στα Τέμπη.

Παρακαμπτήριες οδοί

Τα Ι.Χ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από Θεσσαλονίκη, εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (κόμβος Κορινού Πιερίας) προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου εισέρχονται εκ νέου στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Αντίθετα, τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, εκτρέπονται από τον κόμβο Συκουρίου προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης, όπου εισέρχονται στην ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.