Skip to main content

Athos Sea Cruises: «Καπετάνιος» επί 23 χρόνια στην αθωνική χερσόνησο

Η εταιρεία του Γιώργου Ροδοκαλάκη από την Αμμουλιανή είναι από τις πρώτες που προσέγγισαν τουριστικά τις εν πλω εκδρομές πέριξ του Αγίου Όρους

Πιστεύει πως τη θάλασσα πρέπει να τη σέβεσαι και όχι να τη φοβάσαι, την ίδια στιγμή όμως να ξέρεις και να τη διαβάζεις, γιατί μόνο έτσι μπορείς να την ταξιδέψεις. Αυτή η γνώση του Γιώργου Ροδοκαλάκη, την οποία άρχισε να αποκτά μικρό παιδί ακόμα δίπλα στον καπετάνιο πατέρα του, μετατράπηκε το 2000 στην Athos Sea Cruises, που μετρά πλέον 23 χρόνια στη θάλασσα, ξεναγώντας τους τουρίστες στην αθωνική χερσόνησο και στα γαλάζια νερά της ανατολικής Χαλκιδικής. Είναι μάλιστα από τις πρώτες που προσέγγισαν τουριστικά και είδαν προοπτική στις θαλάσσιες εκδρομές πέριξ του Αγίου Όρους.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει τρία σκάφη, το «Ιωάννα», δυναμικότητας 177 ατόμων, το «Καπετάν Φώτης», 290 ατόμων, και το «Άγιος Γεώργιος», 160 ατόμων, ενώ έχει ακόμα ένα στα σκαριά, ένα πλαστικό με glass bottom, το «Άθως», δυναμικότητας 150 ατόμων, που αναμένεται να βγει στη θάλασσα το επόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα, σχεδιάζει κι ένα πέμπτο, αλλά και μια νέα, διαφορετική θαλάσσια δράση, σχέδια για τα οποία κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

H Athos Sea Cruises πραγματοποιεί τρεις ημερήσιες εκδρομές με εκκίνηση από την Ουρανούπολη: η μία είναι ο καθαρός περίπλους του Αγίου Όρους, όπου οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να δουν οκτώ μονές της αθωνικής πολιτείας, η δεύτερη η mix, που περιλαμβάνει τέσσερα μοναστήρια του Αγίου Όρους και στη συνέχεια μπάνιο στην Αμμουλιανή και γεύμα και η τρίτη είναι η Blue Lagoon με βουτιές στα γαλάζια νερά της Βουρβουρούς, επίσκεψη στην Αμμουλιανή και μπάνιο σε τοπικό beach bar.  

Στα σκάφη οι ηχογραφημένες ξεναγήσεις, όλες προϊόν της έμπνευσης και της εμπειρίας του Γιώργου Ροδοκαλάκη, γίνονται σε έξι γλώσσες, ενώ είναι διαθέσιμες συνολικά σε δέκα. Ο ίδιος κάνει live την ελληνική, όταν υπάρχουν Έλληνες τουρίστες, μια ξενάγηση βασισμένη στην πλούσια γνώση του γύρω από την ιστορία του Αγίου Όρους και της ευρύτερης περιοχής. Το περιεχόμενό τους αφορά τη γενικότερη ιστορία της χερσονήσου, αλλά και πληροφορίες για κάθε μοναστήρι και κάθε σκήτη ξεχωριστά, τις οποίες οι επισκέπτες θαυμάζουν από μια απόσταση 500 μέτρων.

Βασική προτεραιότητα για την Athos Sea Cruises είναι η ασφάλεια, όπως λέει στη Voria ο ιδρυτής της. Κάθε χρόνο τα σκάφη για περίπου έξι μήνες διακόπτουν τη λειτουργία τους και περνούν από μηχανική συντήρηση, αλλά και από εξωραϊσμό, ώστε, πέρα από την κατασκευή τους, να διατηρούν και την εικόνα τους ανέπαφη και ελκυστική. Παράλληλα διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, υποβάλλονται σε συνεχείς ελέγχους, ενώ το προσωπικό που τα επανδρώνει είναι εκπαιδευμένο.

«Είμαι τρεις δεκαετίες στη θάλασσα. Την αγαπώ τόσο πολύ που συχνά, όταν ήμουν νεότερος, μπερδευόμουν, δεν ήξερα αν είμαι άνθρωπος ή… ψάρι. Βουτούσα με τις ώρες να βγάλω όστρακα, ψάρια και κολυμπούσα σα να ανήκα εκεί» λέει ο Γιώργος Ροδοκαλάκης, που τον τελευταίο μήνα κοιμάται μέσα στο σκάφος του και αισθάνεται πως όλη η σκουριά της καθημερινότητας και της κούρασης ξεπλένεται μεμιάς.
 
Από την Αθωνιάδα Ακαδημία πίσω από το τιμόνι του σκάφους

Δεκάξι χρονών ο Γιώργος Ροδοκαλάκης, που μεγάλωσε στην Αμμουλιανή, πήγε να φοιτήσει στην Αθωνιάδα Ακαδημία στις Καρυές. Εκεί ήρθε σε επαφή με όλη τη γνώση για την ιστορία του Αγίου Όρους και τα μοναστήρια του, μια σημαντική «προίκα» που θα χρησιμοποιούσε στη συνέχεια. Αν και ανοίχτηκε μπροστά του ο δρόμος της ποιμαντικής, τελικά εκείνος όδευσε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, αφού η θάλασσα ήταν στο DNA του. Τόσο ο πατέρας του άλλωστε όσο και ο παππούς του ήταν καπετάνιοι κι ο ίδιος ήδη από 15 χρονών ήξερε να χειρίζεται ένα καΐκι, αφού τα καλοκαίρια μετρούσε τις δυνάμεις του στη θάλασσα. Το 1991 ήρθε και το δίπλωμα του καπετάνιου. Μετά από πολυετή εμπειρία στην εταιρεία που έφτιαξε ο πατέρας του με τα αδέρφια του, αποφάσισε το 2000 να δημιουργήσει κάτι δικό του και κάπως έτσι προέκυψε η Athos Sea Cruises, που ξεκίνησε με ένα καράβι, το «Ιωάννα», για να προστεθούν το 2004 το «Καπετάν Φώτης» –που πήρε το όνομα του πατέρα του- και το 2013 το «Άγιος Γεώργιος».

Η συνέχεια της Athos Sea Cruises φαίνεται εξασφαλισμένη, αφού οι δύο γιοι του Γιώργου Ροδοκαλάκη ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, με τον έναν εκ των δύο μάλιστα να δουλεύει ήδη στην εταιρεία.   
«Προσπαθώ ο κόσμος να φεύγει ευχαριστημένος μετά τις ξεναγήσεις και λίγο πλουσιότερος σε γνώση. Μάλιστα, στα μικρά παιδιά δίνουμε ακόμα και διπλώματα… καπετάνιου» λέει ο Γιώργος Ροδοκαλάκης.