Skip to main content

Αυτοψία επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ στο χώρο πυρκαγιάς στη Δράμα

Αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας διενήργησαν, την περασμένη Τρίτη, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας διενήργησαν, την περασμένη Τρίτη, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί δύο μέρες πριν στην υπαίθρια αποθήκη χρησιμοποιημένων ελαστικών της «ΔΚ ΚΥΚΛΟΣ ΑΒΕΕ», ήταν σε εξέλιξη κατά την άφιξη του κλιμακίου του ΥΠΕΚΑ, αλλά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνέλεξαν τα στοιχεία των φακέλων αδειοδοτήσεων, προκειμένου να διενεργηθεί διεξοδικός έλεγχος και να αποδοθούν οι ευθύνες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ακολούθησε σύσκεψη στη νομαρχία Δράμας, παρουσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Νομαρχίας και των τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων. Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ επεσήμαναν την ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο περιβάλλον και ειδικότερα στο έδαφος, τα νερά, την ατμόσφαιρα και την τροφική αλυσίδα, την πλήρη και συνεχή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και την ανάγκη της άμεσης και ασφαλούς απομάκρυνσης και διαχείρισης της παραχθείσας τέφρας.

Οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες είχαν ήδη λάβει - και με τις οδηγίες του ΥΠΕΚΑ - κάποια πρώτα μέτρα για την προστασία του κοινού και της ζωικής παραγωγής. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο.

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Μ. Καραβασίλη ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ότι και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, με βάση το Π.Δ. 148/09.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπεύθυνος υποχρεούται να αναλάβει το κόστος, τόσο των μελετών όσο και των έργων για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, καθώς και το κόστος της ασφαλούς διαχείρισης των υπολειμμάτων της καύσης.