Skip to main content

Αυξάνεται ο «λογαριασμός» για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΕΑ, κάθε χρόνο καθυστέρησης μετά το 2010 θα προστίθενται 500 δισ. δολάρια στα 10.500 δισ. που χρειάζονται από το 2010 μέχρι το 2030 για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου το
Ο πλανήτης θα χρειαστεί να ξοδεύει 500 δισ. δολάρια επιπλέον για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χρόνο που καθυστερεί να καταλήξει σε μία συμφωνία για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στην Βαρκελόνη την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωποι των αναπτυγμένων χωρών δήλωσαν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 6 με 12 μήνες μετά την προθεσμία του Δεκεμβρίου για να καταλήξουν σε μια δεσμευτική, παγκόσμια συμφωνία για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΙΕΑ, που δίνει ενεργειακές συμβουλές σε 28 βιομηχανικές χώρες, δήλωσε ότι ο πλανήτης πρέπει να δράσει άμεσα για να μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Κάθε χρόνο καθυστέρησης μετά το 2010 θα προστίθενται 500 δισ. δολάρια στα 10.500 δισ. που χρειάζονται από το 2010 μέχρι το 2030 για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αν η ενεργειακή πολιτική δεν αλλάξει η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί μέχρι το 2030 να αυξηθεί κατά 6 βαθμούς Κελσίου προκαλώντας «ανεπανόρθωτες ζημιές» στο περιβάλλον, αναφέρει η ΙΑΕ και εκτιμά ότι «έχει έρθει η ώρα της δράσης».

Η ΙΑΕ προειδοποιεί ότι επιπλέον 1,3 δισ. άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια το 2030, αριθμός που σήμερα φτάνει τα 1,5 δισ. Για να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να δαπανούνται 35 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα πάντα με την ΙΑΕ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ