Skip to main content

Αυγενάκης για ΕΕΑ: Δεν προβλεπόταν να ενημερωθεί η Επιτροπή Μορφωτικών

Τι είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού για την αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού - Πυρά από την αντιπολίτευση

Είμαι πρώτα κοινοβουλευτικός και μετά υφυπουργός Αθλητισμού, πρώτος εγώ δεν θα δεχόμουν προσβολή του κοινοβουλίου, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας που αφαιρεί βαθμούς από ΠΑΕ λόγω πολυιδιοκτησίας αντί να τις υποβιβάσει, ο κ. Αυγενάκης επέλεξε να μην πει κουβέντα για το επίμαχο θέμα παρότι προκλήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αυγενάκης, που βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα" της κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του "Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας", επικέντρωσε μόνο στο θέμα που έθεσε η κ. Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την πλειοψηφία γιατί δεν ενημερώθηκε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. "Σωστά δεν επιτρεπόταν από τον νόμο η ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών. Δεν προβλεπόταν από τη διαδικασία, από τον νόμο, η σύμφωνη γνώμη της (Κοινοβουλευτικής) Επιτροπής αυτής για τον ορισμό μελών στην επιτροπή αδειοδότησης. Ο νόμος είναι σαφής. Δεν έχει συσταθεί με ΠΔ του ΝΠΔΔ, που είχε προβλέψει ο νόμος Βασιλειάδη, και μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει όσα είχε ορίσει το άρθρο 77 του ν 2725/1999" είπε ο κ. Λ. Αυγενάκης απαντώντας. "Να είστε βέβαιοι, εάν είχαμε κάνει λάθος ως προς αυτό, θα το παραδεχόμασταν για να επανέλθει ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων", συμπλήρωσε.

Η γραμμή οφσάιντ και το Var

Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι "υπάρχει ένα ζητηματάκι με το Var το οποίο δεν έχει την γραμμή οφσάιντ,  όμως εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Πήραμε πρωτοβουλίες για να εφαρμόζεται σωστά και ολοκληρωμένα. Σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη θα δοθούν 230.000 ευρώ για να  αγοράσουμε μια εφαρμογή για τη γραμμή οφ σάιντ".

Ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι "ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να συνδέουμε τον αθλητισμό με βία και διαφθορά".

Νέο πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων

"Έρχεται νέο πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων σε δύο μήνες" τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, μιλώντας για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας. "Κάποιες έχουν κλείσει, κάποιες εξετάζονται. Σύντομα η ΕΛΑΣ θα δώσει στοιχεία. Το νέο πλαίσιο έρχεται σε συνεργασία με την  Λιγκα 1  και 2, την  ΕΠΟ και τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί η αντιμετώπιση της βίας δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου. Η συνεργασία μας με τις Ομοσπονδίες είναι άριστη. Με εντιμότητα και διαφάνεια. Και έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο, το πρόγραμμα "Φίλων" ώστε με  διαφάνεια και αξιοκρατία να λάβουν την κρατική επιχορήγηση", ανέφερε.

Πυρά αντιπολίτευσης

Είχαν προηγηθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για την τροπολογία η οποία προβλέπει τις ποινές σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ, κι ενώ η Νέα Δημοκρατία θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφισή της. Σε ό,τι αφορά την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία την οποία ζήτησε χθες βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελλ. Λύση έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αποχωρούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο θα κάνουν και οι βουλευτές του Μέρα25 μετά την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τον χορό της κριτικής άνοιξε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριακή Μάλαμα βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι σα να  κλέβετε  την πρώτη θέση από μια ομάδα που την κέρδισε με τον ιδρώτα της στο γήπεδο και  δούλεψε πολύ για να το πετύχει (σσ μιλώντας για τον ΠΑΟΚ).

Πυρά υπήρξαν και από πλευράς ΚΚΕ με τον Μανώλη Συντηχάκη να μιλάει για την ανάγκη να δουν οι φίλαθλοι το  πρωτάθλημα μη χειραγωγημένο από λογικές καρτέλ, και ομαδική βία, ενώ επανέλαβε την πρόταση να μετατεθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι ΠΑΕ.