Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
x

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, τόνισε ο Επίτροπος.

Θα ήθελα να είμαι  ξεκάθαρος: η πολιτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα της μετανάστευσης απορρέει από τη δική μας ευθύνη η οποία στηρίζεται σε αρχές και αξίες και τίποτα παραπάνω, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση σχετικά με την παραπληροφόρηση στο μεταναστευτικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές αρχές.

«Τα όσα γράφονται και ακούγονται να μη τα παίρνετε σοβαρά υπόψη και, θα μου επιτρέψετε να σας δώσω και μία συμβουλή, να μην τα αναπαράγετε. Άλλο το παραμύθι και άλλο η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι αυτή που γνωρίζετε. Παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για το οποίο δεν είχε ούτε η ίδια, αλλά ούτε και τα Κράτη Μέλη της, καμία εμπειρία.

Όπως εξήγησα στο εισαγωγικό κομμάτι της σημερινής ενημέρωσης, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμαστε πριν από τέσσερα χρόνια και αυτό το αναγνωρίζουν πλέον όλοι. Τί παρατηρούμε όμως τον τελευταίο καιρό; Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι είμαστε σε κατάσταση κρίσεως. Βραδυφλεγής η αντίδρασή τους. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να ασκήσουν κριτική και εν πολλοίς δικαίως, στο ξεκίνημα. Όταν η Ευρώπη δεν μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τα σύνορά της, όταν δεν είχε υιοθετήσει την Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αλλά και για τα ζητήματα ασφαλείας. Ενδιάμεσα έγιναν πολλά.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, ενόψει των Ευρωεκλογών, η παρουσία και ο εμπρηστικός λόγος των λαϊκίστικων δυνάμεων οι οποίες έχουν επενδύσει στο μεταναστευτικό όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα, δεν θεωρώ ότι είναι κίνδυνος, η Ευρώπη έχει ισχυρές αντιστάσεις και αρχές κάτι που συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: Πριν από τρεις μέρες βρέθηκα στην Αθήνα, για μια ακόμα συνάντηση εργασίας με κλιμάκιο από Υπουργούς που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος όπου επισημάναμε τα προβλήματα -όπως έκανα και σήμερα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες, πράγματι, προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο γίνεται. Αλλά οι εικόνες από τα νησιά δεν είναι καλές. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι Ελληνικές αρχές.

Πήραμε λοιπόν τη διαβεβαίωση ότι, με γρήγορους ρυθμούς και ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες, θα γίνει απορρόφηση της οικονομικής βοήθειας που δίνουμε και το κυριότερο ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται πρώτα από όλα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά, όπως και της διεκπεραίωσης των αιτήσεων τους, έτσι ώστε να ξέρουμε πλέον ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να μπει στα σχήματα είτε των επανεγκαταστάσεων είτε να επιστραφεί στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας.

Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν καθυστερήσεις. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι με τη συνεχή συνεργασία τα πράγματα εξελίσσονται προς το καλύτερο και θα σβήσουν μια για πάντα εικόνες σαν κι αυτές που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των Ελληνικών αρχών, οι οποίες έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν και θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνουν » ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ