Skip to main content

Αυγενάκης από Κροατία: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Στις διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κροατίας, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης βρέθηκε υψηλά στην ατζέντα

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλεί να αφανίσει κάθε ίχνος δάσους τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε την Κροάτισσα ομόλογό του,  Marija Vučković, για την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο υπουργεία, καθώς, όπως είπε, «στις τοποθετήσεις της έχει έναν μόνο σκοπό: να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους Ευρωπαίους αγρότες, να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε το δάσος, το πράσινο, το περιβάλλον και στους δύο άξονες είμαστε απόλυτα σύμφωνοι».

Στις διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κροατίας, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης βρέθηκε υψηλά στην ατζέντα και συζητήθηκαν πιθανές ενδεδειγμένες ενέργειες, όπως η χάραξη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου βιώσιμης μεταστροφής της αγροτικής οικονομίας και η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας, προηγμένες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους και των υδάτων, επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες, εκπαίδευση των αγροτών, προώθηση της έρευνας καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας κ.ά..

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι επιθυμεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία με την Κροατία να συνεχιστεί και να επεκταθεί.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν κάποιες πιθανές προτάσεις ως προς αυτό, όπως:

- Συμμετοχή ελληνικών περιπτέρων σε εκθέσεις της Κροατίας για αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, υπό το πρίσμα αναβάθμισης τουριστικού προϊόντος.

- Φιλοξενία κροατικού περιπτέρου σε ελληνική έκθεση τροφίμων για Β2Β συναντήσεις με Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες.

- Φιλοξενία κροατικής αποστολής εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων για ανάπτυξη συνεργασίας με ελληνικές εταιρίες εξαγωγής φρούτων, λαχανικών ή προϊόντων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η τομάτα και το φιστίκι Αιγίνης.

- Προβολή ελληνικής κουζίνας και προϊόντων, με συμμετοχή Ελλήνων σεφ στην έκθεση γαστρονομίας που διοργανώνεται στην ουκρανική πόλη Σπλιτ.