Skip to main content

Αυγενάκης: Θα πάμε μπροστά τον κλάδο της αλιείας

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος

 «Ο κλάδος της αλιείας έχει πολλές δυνατότητες και τον πιστεύουμε. Θέλουμε να τον πάμε βήματα μπροστά», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε χθεσινή σύσκεψη με εκπροσώπους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού, παρουσία και του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ, Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και μέλη του ΔΣ του ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός επεσήμανε ότι άμεσος στόχος είναι η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον κλάδο της αλιείας. Συγκεκριμένα, όσοι ασχολούνται με την αλιεία και τον αλιευτικό τουρισμό θα ενταχθούν στη μία Διεπαγγελματική Οργάνωση και όσοι ασχολούνται με τις υδατοκαλλιέργειες (αλιεύματα εκτροφής) στη δεύτερη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και στις δύο οι απασχολούμενοι με τις ιχθυόσκαλες, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, καθώς επίσης και τα Επιμελητήρια.

«Κάνουμε ένα επόμενο βήμα, μετά το συνέδριο αλιείας, για να υπάρχει σοβαρότερη και καλύτερη εκπροσώπησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παροτρύνει τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, πέρα από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς.

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όλων όσων ακούστηκαν στο διήμερο συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, με σκοπό να γίνει μία προτεραιοποίηση των βασικών ζητημάτων, προκειμένου να οριστούν επόμενες ενέργειες επί αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μία «Γαλάζια οικονομία», για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μίας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα παγκόσμιο Συνέδριο για την Αλιεία, με εκπροσώπους του F.A.O. και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο πρώτο Ενωσιακό Κέντρο για την Ευζωία των Υδρόβιων ζώων, που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και στη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που πραγματοποιήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 24 Ιανουαρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, επί του οποίου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις από τις αναπτυξιακές εταιρίες που συμμετέχουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού, προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ, το οποίο θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.