Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αύξηση των ποσοστών ίασης του καρκίνου προσφέρουν οι νέες προεγχειρητικές θεραπείες

Οι νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των νεοπλασιών στο επίκεντρο του 6ου Πανελλήνιου Εξειδικευμένου Ογκολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Προεγχειρητικές θεραπείες που εφαρμόζονται εξατομικευμένα σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου κατόπιν συνεργασίας γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων αυξάνουν τα ποσοστά ίασης από τη νόσο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις μεθόδους και τεχνικές θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου βρίσκονται στο επίκεντρο του  6ου Πανελλήνιου Εξειδικευμένου Ογκολογικού Συνεδρίου με τίτλο «Προεγχειρητικές Συστηματικές Θεραπείες σε Καρκίνο - Πως και πόσο βελτιώνονται τα χειρουργικά αποτελέσματα», το οποίο άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, της Εταιρείας Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

«Ο καρκίνος στα αρχικά στάδια θεραπεύεται, αλλά στη σημερινή εποχή τα ποσοστά ίασης μπορούν να αυξηθούν σημαντικά αν πριν από την αγωγή, δηλαδή την εγχείρηση, προηγηθεί μία συστηματική θεραπεία από τους ογκολόγους – παθολόγους», εξήγησε ο Χρήστος Εμμανουηλίδης, ογκολόγος – παθολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Όπως επισήμανε, με την ανάπτυξη νέων τεχνικών, όπως είναι η ανοσοθεραπεία, γίνεται εφικτό περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν και άρα να ιαθούν, σήμερα να θεραπεύονται. «Όταν ένας καρκίνος είναι οριακά να εξαιρεθεί, γίνεται ένα ογκολογικό συμβούλιο, αποφασίζεται μία συστηματική αγωγή, δηλαδή ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή οτιδήποτε άλλο και άρα ασθενείς που δεν μπορούσαμε να τους χειρουργήσουμε και να τους θεραπεύσουμε, σήμερα μπορούμε να τους θεραπεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η μέθοδος αυτή, που αφορά σε όλες τις μορφές καρκίνου, φέρνει αύξηση του ποσοστού ίασης των ασθενών.

Ο κ. Εμμανουηλίδης σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές μεθόδοι και τρόποι να βλάψουμε το καρκινικό κύτταρο. «Έχουμε καινούργια φάρμακα, καινούργιες θεραπείες, καινούργιες χειρουργικές τεχνικές. Παράλληλα, αναπτύσσονται και οι άλλοι τομείς, η ακτινοθεραπεία, τα ρομποτικά χειρουργεία, έχουμε καλύτερη παθολογική ανατομία, καλύτερη ακτινολογία και επεμβατική ακτινολογία. Το ένα βοηθάει το άλλο για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Ανδρεάδης, παθολόγος – ογκολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 60-65% των καρκίνων θεραπεύεται. «Αυτό το ποσοστό συνεχώς βελτιώνεται, γιατί έχουμε καινούργια πράγματα, καινούργιες στρατηγικές, έχουμε αναπτύξει πολύ τακτικές πρόληψης, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για απλές τροποποιήσεις της καθημερινότητάς τους που θα τους βοηθήσουν να μην εμφανίσουν καρκίνο, τους ενθαρρύνουμε για εμβόλια, που απομακρύνουν ογκογόνους ιούς και αποφεύγουμε την καρκινογένεση», δήλωσε. Σημείωσε, δε, ότι με όλα αυτά μπορεί να βελτιωθεί το ποσοστό ίασης ή, αν αυτό δεν επιτευχθεί, να έχουν οι ασθενείς μακρές επιβιώσεις και υφέσεις.

Ο κ. Ανδρεάδης έκανε ειδική αναφορά στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση, τονίζοντας ότι ο κάθε καρκινοπαθής έχει τον δικό του καρκίνο με βάση τη γονιδιακή έκφραση κάποιων χαρακτηριστικών της νόσου. Συνεπώς, με ειδικές μοριακές αναλύσεις μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν εξειδικευμένα φάρμακα για τον συγκεκριμένο ασθενή, ώστε να έχει το μεγαλύτερο όφελος.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της συνεργασίας των ειδικοτήτων και της προεγχειρητικής θεραπείας στην ουρολογία παρουσίασε ο Νικόλαος Δημάσης, χειρουργός ογκολόγος – ουρολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. «Στους συμπαγείς όγκους η θεραπεία κατά κύριο λόγο είναι χειρουργική. Η συνεργασία και η συμμετοχή της χημειοθεραπείας ή των ανοσοθεραπειών τα τελευταία χρόνια μας έφτασε στο σημείο όγκοι που δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν να αφαιρούνται. Και εκπλαγήκαμε όταν μετά τη χημειοθεραπεία όγκοι που χειρουργήσαμε δεν υπήρχαν, δηλαδή είχαν το καλύτερο προσδόκιμο», είπε.

«Το συνέδριο προσπαθεί να δείξει πόσο σημαντική είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία στους καρκίνους, προκειμένου να είναι πιο επιτυχής και πιο αποτελεσματική η εγχειρητική θεραπεία. Έχει γίνει πιο πολύπλοκη η αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων κι έτσι πρέπει κανείς να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά μία νεοπλασματική νόσο μέσω της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας, της εγχειρήσεως και της μετεγχειρητικής αγωγής, εφόσον χρειάζεται», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Ίμβριος, γενικός χειρουργός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων στα ογκολογικά συμβούλια τόνισε και ο Παύλος Νκολαΐδης, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Μάλιστα, επισήμανε ότι πρέπει να συνεργάζονται και γιατροί που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν ότι έχουν σχέση με τον καρκίνο, όπως είναι οι βιολόγοι, οι γενετιστές. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, ένα από τα κλειδιά της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας. «Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει και εφαρμόζεται και στη χώρα μας και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και στα ελληνικά νοσοκομεία με την έννοια του καθορισμού της γονιδιακής ταυτότητας του ασθενούς με βάση τον καρκίνο του, το δικό του γενετικό υλικό, με τα οποία πλέον ένα ογκολογικό συμβούλιο αποφασίζει την καταλληλότερη θεραπεία», υπογράμμισε.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως η εξατομικευμένη θεραπεία έχει οδηγήσει ήδη σε πολύ θεαματικά αποτελέσματα και, παρότι, είναι πολύ νωρίς ακόμα να βγάλει κανείς συμπεράσματα συνολικά για τη θεραπεία του καρκίνου, προς αυτήν την κατεύθυνση εξελίσσεται η ιατρική στο θέμα της ογκολογίας.