Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Μάσκα σε όσους είναι κοντά σε πυρκαγιές - Πώς θα προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε περιοχές που μαίνεται η φωτιά

Οδηγίες για τις ακραίες συνθήκες καύσωνα και πυρκαγιών έδωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέροντας ότι οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θα πρέπει να φορέσουν μάσκες, όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούμε για τον κορωνοϊό.

«Οι μάσκες υψηλής προστασίας φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εισπνοή σκόνης την ώρα που εργάζονται. Όταν έχουμε μια πυρκαγιά υπάρχουν πάρα πολλά αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία όταν τα εισπνέουμε επικάθονται στο αναπνευστικό μας και προκαλούν φλεγμονή» ανέφερε στην ΕΡΤ ο πνευμονολόγος, καλώντας τον κόσμο να χρησιμοποιήσει μάσκα.

Όπως είπε, ιδανική επιλογή είναι μια μάσκα υψηλής προστασίας, αλλιώς μια διπλή χειρουργική ή έστω και υφασμάτινη προκειμένου να μειώσουμε τα πόσα σωματίδια μπαίνουν μέσα μας και μας προκαλούν φλεγμονή.

Μιλώντας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα ανέφερε ότι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό και να λάβουν οδηγίες για το τι αγωγή πρέπει να λάβουν.

«Τώρα που είναι επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, συνήθως χρειάζεται να ενισχύσουμε την αγωγή μας ή να αυξήσουμε τη δόση ή να την παίρνουμε συχνότερα» τόνισε εξηγώντας ότι πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο οι πολίτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές που υπάρχουν ενεργά πύρινα μέτωπα καθώς τα προϊόντα που καίγονται κάνουν ατελή καύση και συχνά εκλύονται διάφορα αέρια τα οποία είναι τοξικά με κίνδυνο να προκαλέσουν λιποθυμικά επεισόδια. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή μας, Να αφήσουμε τους ειδικούς, τους εκπαιδευμένους να κάνουν αυτή τη δουλειά για να μην κινδυνεύσουμε» σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας.