Skip to main content

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος «δεν είχε πρόθεση να δοξάσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό»

Υπενθυμίζεται πως τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν την αντίδραση της Ουκρανίας

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν σκόπευε να δοξάσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό αναφερόμενος στους τσάρους που επέκτειναν τη ρωσική αυτοκρατορία, ανακοίνωσε το Βατικανό την Τρίτη.

Σημειώνεται πως τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν την αντίδραση της Ουκρανίας.

Η τσαρική «κληρονομιά»

Απευθυνόμενος στους νέους στη Ρωσία, έπειτα από ομιλία του την Παρασκευή, τους κάλεσε να θυμούνται ότι είναι κληρονόμοι τσάρων όπως ο Πέτρος Α΄ και η Αικατερίνη Β΄.

Οι δύο μονάρχες επέκτειναν τη ρωσική αυτοκρατορία κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα, κατακτώντας, μεταξύ άλλων, τμήματα της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφερθεί στην τσαρική κληρονομιά της Ρωσίας για να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την προσάρτηση εδαφών πέρυσι.

Κρεμλίνο: Ο πάπας γνωρίζει Ιστορία

«Ο πάπας σκόπευε να ενθαρρύνει τους νέους να διαφυλάξουν και να προωθήσουν ό,τι είναι θετικό από τη μεγάλη ρωσική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά και οπωσδήποτε όχι να εξυψώσει την ιμπεριαλιστική λογική», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι σε δήλωσή του.

Το Κίεβο χαρακτήρισε τις δηλώσεις «βαθιά λυπηρές». Αντίθετα, το Κρεμλίνο, χαρακτήρισε «πολύ ευχάριστα» τα σχόλια, τονίζοντας ότι το ρωσικό κράτος έχει πλούσια κληρονομιά, καθώς και ότι είναι καλό που ο πάπας γνωρίζει τη ρωσική ιστορία.