Skip to main content

BBC: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι

Φωτιές, πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες - Πρόκειται για φαινόμενα τα οποία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχία στους ειδικούς

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, φωτιές, πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες, είναι πλέον εμφανέστατα από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, το BBC δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ με τα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το φετινό καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες αυτών. Ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα εντάσσονται και οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Πρόκειται για φαινόμενα τα οποία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχία στους ειδικούς. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο πλανήτης είδε την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, όταν η μέση μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,23 βαθμούς Κελσίου. Αυτό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του 2016 των 16,92 C.

Στη Μεσόγειο, εκατομμύρια άνθρωποι είδαν από κοντά πώς μοιάζει η υπερβολική ζέστη. Δύο καύσωνες, έπληξαν χώρες σε όλη την περιοχή.

1) Καύσωνας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ρεκόρ θερμότητας σημειώθηκε στο 74% των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε 72 από τις 97 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας.

Η μέση θερμοκρασία, μετρώντας τις ημέρες και τις πιο δροσερές νύχτες, ήταν 15,8 βαθμούς Κελσίου. Αυτό επισκίασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου.

2) Ελληνικές πυρκαγιές

Ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα οι ελληνικές πυρκαγιές.

Η υπερβολική ζέστη που «χτύπησε» τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα εξέπεμψαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα. 

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution - που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα - είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς το κλίμα που προκαλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, πιστεύουν οι επιστήμονες. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν ζεστό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στον Ειρηνικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.

3) Τυφώνας Ντόκσουρι

Ο τυφώνας Ντόκσουρι προκάλεσε 15 δισ. δολάρια οικονομικές απώλειες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα. Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, βύθισαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν εργοτάξια.

Στις Φιλιππίνες, τουλάχιστον 26 επιβάτες πορθμείου έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Μανίλα όταν σκάφος ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους. 

Στους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ασίας είχαν γνωρίσει καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ. 

4) Πυρκαγιές στη Χαβάη

Τουλάχιστον 388 νεκροί ή αγνοούμενοι άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στη Χαβάη. Στις 8 Αυγούστου, το νησί Μάουι στη Χαβάη αντιμετώπισε μια φονική πυρκαγιά. Μεγάλο μέρος του νησιού βρισκόταν σε ξηρασία και η ξηρή βλάστηση αποτέλεσε το ιδανικό καύσιμο για να εξαπλωθούν οι φλόγες, που αναζωπυρώθηκαν από τους μαινόμενους ανέμους από έναν διερχόμενο τυφώνα.

5) Πυρκαγιές στον Καναδά

15,6 εκατ. εκτάρια κάηκαν στις πυρκαγιές στον Καναδά. Στις 19 Αυγούστου, ξεκίνησε μια ακόμη μεγάλη πυρκαγιά στον ανατολικό Καναδά. Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν εντολή εκκένωσης, ενώ εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια τεράστια φωτιά απείλησε την πόλη Yellowknife στα Βορειοδυτικά Εδάφη.

Μέχρι στιγμής 15,6 εκατομμύρια εκτάρια (37,8 εκατομμύρια στρέμματα) γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά - μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.

Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε καθώς ο Καναδάς ζει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται, οι πυρκαγιές θα γίνονται πιο ισχυρές.

6) Πλημμύρες στην Καλιφόρνια

26 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες στην Καλιφόρνια. Στις 21 Αυγούστου, η πολιτεία της Καλιφόρνια που είναι συνήθως προετοιμασμένη για πυρκαγιές είδε την πρώτη της τροπική καταιγίδα εδώ και 84 χρόνια.

Η καταιγίδα Hilary, έφτασε στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα.

Η καταιγίδα έθεσε 26 εκατ. ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο και 25.000 νοικοκυριά σε όλο το Λος Άντζελες έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε μέσα από την πόλη και προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες.

Πηγή: BBC