Skip to main content

Βελτίωση του νόμου για τους ημιυπαίθριους ζητούν οι κατασκευαστές κτιρίων

Τη βελτίωση αλλά όχι την κατάργηση του νόμου 3775/2009 ζητεί με επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων
Τη βελτίωση αλλά όχι την κατάργηση του νόμου 3775/2009 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων ζητεί με επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων, η οποία υποστηρίζει ότι η αναστολή εφαρμογής του μέτρου οδηγεί σε ακύρωση μεγάλου αριθμού πωλήσεων ακινήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, ακόμη, ότι τυχόν κατάργηση ή μεταρρύθμιση του νόμου θα φέρει χιλιάδες κατασκευαστές σε άκρως δυσμενή θέση μέχρι και οικονομική καταστροφή.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ημιυπαίθριων χώρων οικοδομών κλείστηκε και μετατράπηκε σε δωμάτια για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών. «Με την επί δεκαετίες πρακτική του κλεισίματος των ημιϋπαιθρίων, δημιουργήθηκε πραγματική και νομική κατάσταση, μη σύννομος, αλλά και μη αναστρέψιμος. Τα εκατομμύρια των κλειστών ημιυπαίθριων και οι λειτουργικές ανάγκες που εξυπηρετεί το κλείσιμο τούτων, οι οποίες όπως έχουν διαμορφωθεί δεν δύνανται να αναπληρωθούν ή υποκατασταθούν, συνιστά μείζον κοινωνικό θέμα, το οποίο απασχολεί και ενδιαφέρει εκατομμύρια συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι κατασκευαστές σημειώνουν ότι από την ισχύ του νόμου, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί χιλιάδες δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων. «Αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη χιλιάδων ακινήτων τα οποία προσφέρονται στην αγορά με κλειστούς / τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους. Είναι αυτονόητο ότι τα ακίνητα με μη τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους μειονεκτούν εκείνων για τα οποία έχει συντελεσθεί η τακτοποίηση. Τούτο δημιουργεί μείζονα αρρυθμία στην αγορά, ειδικά σε μία περίοδο όπου η ύφεση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την οικοδομή και συνακόλουθα την ανάπτυξη», εξηγεί η Ομοσπονδία. Υποστηρίζει, δε, ότι έχουν ήδη καταρτιστεί και χιλιάδες πράξεις πωλήσεως με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους και επομένως τυχόν μεταρρύθμιση του σχετικού νόμου θα αποτελέσει πηγή αυτοδικιών μεταξύ πωλητών και αγοραστών.