Skip to main content

Βενεζουέλα: Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο φυλακής με… πισίνες

Η φυλακή Τοκορόν, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο των κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη της ισχυρής διεθνούς εγκληματικής συμμορίας «Tren de Aragua»

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κάλεσε τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν το Σωφρονιστικό Κέντρο Τοκορόν, στην πολιτεία Αράγκουα, το Σάββατο – λίγες ημέρες αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο φυλακής που είχε περάσει επί πολλά χρόνια υπό τον έλεγχο συμμοριών.

Η φυλακή Τοκορόν, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο των κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη της ισχυρής διεθνούς εγκληματικής συμμορίας «Tren de Aragua» (τρένο της Αράγκουα), που πήρε το όνομά της από την πολιτεία όπου βρίσκεται η φυλακή, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας, που επικαλείται σε ρεπορτάζ του το CNN.

Την Τετάρτη, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων του Στρατού και της Εθνοφρουράς, διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση με περισσότερους από 11.000 ένστολους για να ανακτήσουν τον έλεγχο της φυλακής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Ρεμίγκιο Κεμπάλος, δήλωσε ότι η επιχείρηση στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία», σύμφωνα με το CNN. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των μέσων ενημέρωσης το Σάββατο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι 80 υψηλόβαθμα μέλη της συμμορίας «Tren de Aragua» συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την κατάληψη της φυλακής.

Ο Κεμπάλος διέψευσε δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με αρχηγούς συμμοριών πριν από την επιχείρηση.

«Εχουμε διαλύσει πλήρως την ηγετική ομάδα του λεγόμενου “Tren de Aragua”. Εχουν φύγει», είπε στο CNN en Espanol.

Δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας του CNN, έδειξαν τους χώρους όπου οι κρατούμενοι τα τελευταία χρόνια είχαν φτιάξει πισίνα και πολλά εστιατόρια. Μετά την επιδρομή, οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν φωτογραφίες με τα όπλα που κατασχέθηκαν, ανάμεσά στα οποία ήταν αυτόματα τουφέκια, πολυβόλα και χιλιάδες φυσίγγια, γράφει το CNN.

Βενεζουέλα: Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο φυλακής με… πισίνες-1
Συγγενείς κρατουμένων της φυλακής Τοκορόν έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα αναμένοντας την έκβαση της επιδρομής των δυνάμεων της Βενεζουέλας. (©Associated Press)

Μετά την επιχείρηση χιλιάδες κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας. Ωστόσο, συγγενείς κρατουμένων αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι δεν έχουν μιλήσει με τους συγγενείς τους από τη στιγμή της εισβολής.

«Δεν έχω ακούσει τίποτα από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό το πράγμα την Τετάρτη», είπε η αδελφή κρατουμένου στο CNN το Σάββατο. «Ηρθα χθες και σήμερα και κανείς δεν λέει τίποτα».

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο συμμορίες να διοικούν φυλακές στη Βενεζουέλα, το σωφρονιστικό ίδρυμα Τοκορόν ήταν διαβόητο στη χώρα και τα τελευταία χρόνια είχε γίνει σύμβολο της αδυναμίας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να ανακτήσει τον έλεγχο.

Η «Tren de Aragua» είναι η πιο ισχυρή εγκληματική ομάδα της Βενεζουέλας. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στο Περού και στην Αργεντινή.

Πηγή: CNN