Skip to main content

Βενιζέλος: Η Τουρκία θέλει να της αναγνωρίζεται ένας εξαιρετισμός εντός ενός δυτικού πλαισίου

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή πολιτική σκηνή στην παρουσίαση του βιβλίου του διδάκτορα πυρηνικής φυσικής, Παντελή Οικονόμου, «Το τελευταίο λάθος»

Στους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτόν στην Ουκρανία και εκείνον στη Μέση Ανατολή, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, σε σχέση με τον πυρηνικό εξοπλισμό της Ευρώπης, αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του διδάκτορα πυρηνικής φυσικής, Παντελή Οικονόμου , «Το τελευταίο λάθος», ο κ. Βενιζέλος είπε πως η ρωσική εισβολή εξακολουθεί εδώ και τόσο καιρό «γιατί η Ρωσία έχει το μονοπώλιο των ρωσικών πυρηνικών όπλων, μετά και την απόφαση της Δύσης να συναινέσει στην απόσυρση των ρωσικών όπλων από την Ουκρανία», ενώ για τον πόλεμο στη Μέση Aνατολή, σημείωσε πως δεν είναι πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά στην πραγματικότητα συγκρούεται «η σχέση της Δύσης και ιδίως των ΗΠΑ με το Ιράν». Πρόσθεσε ακόμη ότι μετά την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ και όλο αυτό που συμβαίνει στη Γάζα φέρνει «ένα ντόμινο κολοσσιαίων διαστάσεων καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική υπαναχώρηση πολλών δεκαετιών», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί το Ισραήλ «σε ένα θεοκρατικό μη συνταγματικό κράτος, το οποίο θα διώξει εκατομμύρια ισραηλινών από τη γη τους χωρίς να κινδυνέψουν από καμία Χαμάς».

Επιπλέον, ο ίδιος ο συγγραφέας τόνισε πως «δεν αποκλείεται το Ιράν να κάνει πυρηνική δοκιμή μέσω της Ρωσίας», αλλά όπως υπογράμμισε «όταν το δούμε αυτό θα έχουν φτάσει τα πράγματα στο απροχώρητο».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «περνούν μια φάση υφολογικά πολύ ήπια και ενδιαφέρουσα» και τόνισε πως «η Τουρκία δεν έκρυψε ποτέ ότι θέλει να της αναγνωρίζεται ένα εξαιρετισμός εντός όμως ενός δυτικού πλαισίου»

Ενόψει των εκλογών στο τέλος της χρονιάς ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «η Αμερική θα διαμορφώσει μία στάση εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας φοβικής δημοκρατίας».

Αναφορικά με το βιβλίο είπε ότι «με εύληπτο, σχεδόν τρομοκρατικό τρόπο, μας φέρνει αντιμέτωπους με το θέμα της ασφάλειας και συγκεκριμένα το πρόβλημα ευρωπαϊκής ασφάλειας». 
Τόνισε πως «η Ευρώπη έχει πάρα πολύ μικρή παρουσία στους πυρηνικούς εξοπλισμούς και ως εκ τούτου δεν διαθέτει τα μέτρα της πυρηνικής αποτροπής, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια των στρατηγικών συνεργασιών με ΗΠΑ».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Ρωσία διαθέτει 5.889 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ 3708 και η Ευρώπη μόλις 545, που προέρχονται από το άθροισμα των 225 βρετανικών και των 290 γαλλικών κεφαλών. 
Πυρηνικά όπλα υπάρχουν στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Τουρκία -στο Ιντσιρλίκ έχουν αποθηκεύσει οι αμερικανοί-, αλλά όχι πια στην Ελλάδα. 

Η εκδήλωση έγινε στην Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός στην Αθήνα και εκτός του κ. Βενιζέλου για το βιβλίο μίλησαν ο Λουκάς Τσούκαλης , Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Γιώργος Καπόπουλος , Γεωπολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας, ενώ το βιβλίο προλόγισε ο Κωνσταντίνος Φίλης και συντόνισε η δημοσιογράφος Ευαγγελία Μπαλτατζή.  

Στο βιβλίο «Το τελευταίο λάθος» ο συγγραφέας αναλύει δύο κρίσιμα ζητήματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια: το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, το οποίο περιγράφει ως επικίνδυνο παραλογισμό και υποκρισία των πυρηνικών δυνάμεων, και το προνόμιο/καθήκον των ηγετών των πυρηνικών δυνάμεων να αποφασίζουν για το «πάτημα του κουμπιού». Αναφέρει επίσης με σαφήνεια τους λόγους που καθιστούν τους παγκόσμιους ηγέτες, κυρίως των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, αντικειμενικά ανίκανους να παρακολουθήσουν πλέον, λόγω τεχνολογικής προόδου, τον έτσι και αλλιώς πολύπλοκο έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
 

Ο Παντελής Φ. Οικονόμου είναι διδάκτωρ πυρηνικής φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης (PhD, 1972). Υπήρξε έως το 1979 ερευνητής στον πυρηνικό αντιδραστήρα των Αυστριακών Πανεπιστημίων στη Βιέννη και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος» στην Αθήνα. Από το 1979 έως το 2011 υπηρέτησε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ ως διεθνής πυρηνικός επιθεωρητής για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και ως εμπειρογνώμονας στην αντιμετώπιση της πυρηνικής τρομοκρατίας. Από το 2012 έως το 2021 ήταν επιστημονικός σύμβουλος και αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΙΑΕΑ. Τον Μάρτιο του 2023 έλαβε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης το χρυσό διδακτορικό δίπλωμα για τις υπηρεσίες του ως πυρηνικός φυσικός στη διεθνή κοινότητα. Βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Άρθρα και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ.