Skip to main content

Βερβεσός: Αντισυνταγματικό το φορολογικό νομοσχέδιο, προσφεύγουμε στο ΣτΕ

«Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;», διερωτάται ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων

Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός, τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;». ανέφερε ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ο κ. Βερβεσός υπογράμμισε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός. «Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. 'Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. «Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται ο δικηγόρος που έχει αβέβαιο εισόδημα με τον μισθωτό. Προανήγγειλε επίσης προσφυγή στο ΣτΕ. Παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία, την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.

«Δεν έχετε βάλει μυαλό; Καταγγέλλατε τον νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα τι θέλετε; Εγώ σας λέω ότι θα πάμε στο ΣτΕ και πάλι», είπε ο κ. Βερβεσός προκαλώντας την αντίδραση του Χάρη Θεοχάρη.

«Δηλαδή, να φέρουμε ξανά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου; Αυτό μας λέτε; Πάτε να το πείτε στα μέλη σας και πείτε τους ότι προτείνατε στη Βουλή να φύγει αυτό το νομοσχέδιο και να μπει στη θέση του το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Και να πληρώνουν ξανά εισφορές 2.500 ευρώ το μήνα! Αυτή είναι η πρότασή σας! Αυτό να πάτε στα μέλη σας και να το πείτε!», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει κάνει προσαρμογές με βάση τη διαβούλευση, και αυτές οι προσαρμογές έχουν βελτιώσει το νομοσχέδιο».