Skip to main content

Blink: ΑΙ προσωποποιημένος οικονομικός σύμβουλος λύνει τα χέρια των φοιτητών

Η Blink, μια startup που δημιούργησαν δύο νεαροί από τη Θεσσαλονίκη και ένας από την Ισπανία, έχει αναπτύξει μια ομώνυμη εφαρμογή budgeting και διαχείρισης οικονομικών για φοιτητές με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στόχος της είναι με ένα… βλεφάρισμα, με μια ματιά, όπως λέει και το όνομά της, να μπορούν οι φοιτητές να έχουν εικόνα για τα οικονομικά τους και να είναι σε θέση να τα διαχειριστούν, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται συνεχώς. Η Blink, μια startup που δημιούργησαν τρία νέα παιδιά, οι 23χρονοι Κωνσταντίνος Κουσουρής και Δημήτρης Γεωργίου από τη Θεσσαλονίκη και ο 29χρονος Ισπανός Carlos de la Torre, έχει αναπτύξει μια ομώνυμη εφαρμογή budgeting και διαχείρισης οικονομικών με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη που βοηθά τους φοιτητές να αντιμετωπίσουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα στην οποία μπαίνουν, ειδικά όταν φεύγουν για πρώτη φορά μακριά από το σπίτι τους. Η εφαρμογή της Blink μόλις έκανε launch στο πρώτο focus group, ενώ υπάρχει λίστα αναμονής από ενδιαφερόμενους χρήστες, θα είναι έτοιμη όμως να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα η startup έλαβε χρηματοδότηση από το Startupbootcamp από την Ολλανδία, τον μεγαλύτερο επιταχυντή διεθνώς, η οποία συνοδεύεται από τρίμηνη συμβουλευτική στο Άμστερνταμ και online.

Image

Η Blink, πέραν των φοιτητών που είναι το βασικό target group της, απευθύνεται και σε τράπεζες, προσφέροντάς τους ένα κανάλι επικοινωνίας, για να προσεγγίσουν το νεανικό κοινό. Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε επαφή με κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτόν τον καιρό. Παράλληλα, στόχος είναι να κάνει κρούση γενικότερα σε οργανισμούς που έχουν μια τέτοια ανάγκη, όπως για παράδειγμα τα βρετανικά πανεπιστήμια, που δίνουν, όπως λέει ο Κωνσταντίνος Κουσουρής, μεγάλη βαρύτητα στην οικονομική υποστήριξη και την ψυχική υγεία των φοιτητών τους.  

Image

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Blink

Ο φοιτητής εγγράφεται στην εφαρμογή, συνδέει την τράπεζα που χρησιμοποιεί και ενημερώνει το app για τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του κάθε μήνα. Η εφαρμογή δημιουργεί στη συνέχεια ένα προσωποποιημένο budgeting που χωρίζεται σε έξι κατηγορίες (όπως τρόφιμα, διασκέδαση κτλ) και βάσει της καταναλωτικής συμπεριφοράς του, μοιράζει αυτόν τον προϋπολογισμό ανά κατηγορία. Το budgeting όμως είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάζει ακόμα και κάθε μέρα, αν ο χρήστης ξοδεύει περισσότερα σε μια κατηγορία, και προσαρμόζεται άμεσα στις συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση στα έξοδα. Η εφαρμογή της Blink όμως πάει και ένα βήμα παραπέρα. Έχει ενσωματώσει ένα AI chat που μαθαίνει τις καταναλωτικές συνήθειες του χρήστη και του προσφέρει την ανάλογη καθοδήγηση. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής γράφει στο AI chat πως δεν μπορεί να μειώσει τα έξοδα του σούπερ μάρκετ και συνεχώς υπερβαίνει το budget του. Τότε το AI chat μπορεί να του δώσει μια σειρά από συμβουλές, από το να μην πηγαίνει πεινασμένος να ψωνίσει, γιατί αυτό επηρεάζει την καταναλωτική του συμπεριφορά, μέχρι να προσέχει τα ποσοστά στις τιμές ή να αγοράζει πολλά τεμάχια όταν βρίσκονται σε προσφορά. Πρόκειται για tips τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά που βοηθούν τον φοιτητή να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά του. Σε μια πιο εξελιγμένη εκδοχή σε επόμενη φάση η εφαρμογή θα λέει για παράδειγμα στον χρήστη: «βλέπω ότι βγαίνεις συχνά έξω για να φας κοτόπουλο. Σου δίνω μερικές συνταγές για να το φτιάχνεις στο σπίτι» ή «παρατηρώ ότι άλλοι χρήστες πηγαίνουν σε άλλα καφέ κοντά σε αυτό που πηγαίνεις και τους βγαίνει πιο φτηνά».

Image

Το ανήσυχο πνεύμα και η ιδέα στην… ξενιτιά

Ο Κωνσταντίνος Κουσουρής, εμπνευστής της ιδέας, ήταν από παιδί ανήσυχο πνεύμα. Στα έξι του χρόνια, μια Πρωτοχρονιά, άδειασε το ψυγείο και το έκανε περίπτερο, βάζοντας τιμές στα τρόφιμα για τους επισκέπτες που θα έρχονταν στο σπίτι του. Στα δε οκτώ του είχε στήσει ένα μικρό καζίνο στο… σαλόνι. Μεγαλώνοντας έφτιαξε ένα e-shop για κοσμήματα, ενώ δεν σταματούσε να σκέφτεται και να δημιουργεί. Φεύγοντας στα 17 του για το Πανεπιστήμιο του Cardiff, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα. Έπρεπε να διαχειριστεί τα οικονομικά του, να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα κι όλα αυτά τού φαίνονταν αρχικά βουνό. Διαπίστωσε όμως πως δεν ήταν μόνο αυτός που δυσκολευόταν. Οκτώ στους δέκα φοιτητές κατακλύζονταν από άγχος για το αν θα έχουν χρήματα στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με έρευνες που εντόπιζε, ενώ η ψυχική υγεία και η διατροφή του 50% αυτών επηρεάζονταν από τις δυσκολίες στην οικονομική διαχείριση. Τελειώνοντας τη σχολή του με αντικείμενο τη διοίκηση επιχειρήσεων είχε φτιάξει ήδη το δικό του σύστημα διαχείρισης οικονομικών και άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους φοιτητές σε αυτό το επίπεδο. Αρχικά η ιδέα ήταν να δημιουργήσει μια τράπεζα για φοιτητές, το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα μετά από σχετικές έρευνες. Έτσι, μαζί με τον Carlos de la Torre, τον οποίο γνώρισε στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου του Cardiff, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του στο computer science -σήμερα τελειώνει το διδακτορικό του στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι-, αλλά και τον Δημήτρη Γεωργίου, τελειόφοιτο της πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ, παιδικό του φίλο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Blink στα τέλη του 2022. Η ιδέα τους αναδείχθηκε δεύτερη και βραβεύθηκε στα Global Student Entrepreneur Awards, πήρε το 5ο βραβείο στον διαγωνισμό τη Εθνικής Τράπεζας NBG Seeds, ενώ η Blink κατάφερε να μπει και στη λίστα Forbes 30 under 30 Greece 2024.  

Image

Πριν από μερικές μέρες μάλιστα ο Κωνσταντίνος Κουσουρής, βραβεύθηκε από τον Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα στο πλαίσιο των Study UK Alumni Awards με το βραβείο Business and Innovation.    

Image
Image