Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Η καλλιέργεια του Μπασμά σε αφιέρωμα στον γερμανικό Τύπο

Τα κέρδη από τις καλλιέργειες καπνού συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ξάνθης

Αφιέρωμα για τις καλλιέργειες καπνού στη βορειοανατολική Ελλάδα δημοσιεύει η Welt στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της. «Η καλλιέργεια του Μπασμά καπνού, ανατολίτικου τύπου, είναι κερδοφόρα. […] Πρόκειται για ένα προϊόν με παγκόσμια ζήτηση, το οποίο μετέτρεψε την περιοχή στη Μέκκα της ευρωπαϊκής καλλιέργειας καπνού».

Τα κέρδη από τις καλλιέργειες καπνού συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ξάνθης, ενώ έκαναν ζάπλουτους τους «βαρόνους του καπνού» που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. «Όπως λέει ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, διευθυντής του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, κατά τις αρχές του περασμένου αιώνα, σε έναν πληθυσμό 10.000 κατοίκων, οι 6.000 εργάζονταν στην καπνοβιομηχανία.

Εβραίοι, μουσουλμάνοι, Γερμανοί και Άγγλοι έμποροι έχτισαν βίλες και σπίτια που μαρτυρούσαν τον πλούτο των κατασκευαστών τους. Ως μαικήνες ίδρυσαν σχολεία, βιβλιοθήκες και θέατρα, ακόμη και κινηματογράφους. Επιπλέον, προσέφεραν δωρεές για τη συντήρηση των τζαμιών, των συναγωγών και των εκκλησιών όλων των θρησκειών, έφτιαξαν νέες πλατείες και πάρκα. Εν ολίγοις, οι καπνέμποροι ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν το αστικό τοπίο της Ξάνθης. "Η περιοχή επωφελείται από αυτό ακόμα και σήμερα” κατά τον Ξανθόπουλο: Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη, μιας και εδώ είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει την καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο καπνού.

[...] Η Καβάλα […] ζούσε επίσης από τον καπνό. "Στις αρχές του 19ου αιώνα χτίζονταν διαρκώς νέες αποθήκες”, λέει η Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, διευθύντρια του τοπικού μουσείου καπνού. "Στην καλύτερη εποχή υπήρχαν 160 αποθήκες και εργοστάσια, όπου εργάζονταν περίπου 14.000 άνθρωποι”.»

Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle