Skip to main content

Πώς βαθμολογούν οι ξένοι τουρίστες τους προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα

Τι συζητάνε οι χρήστες του διαδικτύου για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και πώς τους βαθμολογούν

Ο πολιτισμός, η εξυπηρέτηση, τα βιώσιμα ταξίδια και η γαστρονομία αποτελούν τα δυνατά χαρτιά των προορισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως προκύπτει από σχόλια 47.480 χρηστών του διαδικτύου για την Κεντρική Μακεδονία, που συνέλεξε το ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο παρακολούθησης της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, σε συνεργασία με την εταιρεία TCI Research, η περιοχή βαθμολογείται  με τον υψηλότερο βαθμό από τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι τη βαθμολογούν στην συνολική της εικόνα με 9,2, με τους Γάλλους και τους Γερμανούς, να της δίνουν 8,9, τους Ολλανδούς 8,6, τους Αμερικανούς 8,5 και τους Ιταλούς 8.

Ο συνολικός βαθμός που συγκεντρώνει η Κεντρική Μακεδονία αγγίζει το 9 με τον πολιτισμό να αποτελεί το νούμερο ένα ατού της περιοχής καθώς η βαθμολογία είναι 9,4, ενώ η εξυπηρέτηση ακολουθεί με 9,2.

Αναφορικά με τα βιώσιμα ταξίδια, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει 9,1,  βαθμός που είναι ο υψηλότερος έναντι όλων των περιφερειών της χώρας.
Σημειώνεται πως ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι στο 8,3 με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην εν λόγω κατηγορία, αυτή των βιώσιμων ταξιδιών, να συγκεντρώνουν οι Κυκλάδες (7,7) και η Θεσσαλία (6,9).

Η γαστρονομία στην Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει βαθμολογία που αγγίζει το 8,9, ενώ αντίστοιχο βαθμό λαμβάνει η περιοχή και στο θέμα της υγιεινής. Προορισμό value for money, χαρακτηρίζουν την Κεντρική Μακεδονία οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βαθμολογώντας την με 8,8 ενώ χαμηλότερο βαθμό (8,6) βάζουν στη θάλασσα της περιοχής.

Οι περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με τα σχόλια να είναι σαφώς περιορισμένα σε αριθμό (702) η Δυτική Μακεδονία συγκεντρώνει ένα συνολικό βαθμό που αγγίζει το 9,5 για την τουριστική εμπειρία που προσφέρει με τη γαστρονομία να αποτελεί το νούμερο πλεονέκτημα της περιοχής καθώς βαθμολογείται με 9,6.

Από μια δεξαμενή 6.401 σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αντλήσει τα στοιχεία του το ΙΝΣΕΤΕ αναφορικά με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία βαθμολογείται με 9 στην συνολική της εικόνα, ενώ για τον πολιτισμό λαμβάνει 9,2, για τη γαστρονομία 9, για την εξυπηρέτηση αντίστοιχο βαθμό, για την υγιεινή 8,8 και για τη θάλασσα 8,5. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως προορισμός value for money και λαμβάνει 9.

Η έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα έχει συλλέξει στοιχεία και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, που αποτυπώνουν την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών. Στο πλαίσιο της ανάλυσης έχουν αξιολογηθεί 220.000 σχόλια για αξιοθέατα (attractions) και 138.000 για εστιατόρια / bar στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουν συλλεχθεί σχόλια και για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς με την Ελλάδα, ήτοι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία.

Με βάση την ανάλυση στοιχείων από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η συνολική φήμη της χώρας επηρεάστηκε από καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά σημαντικά συστατικά του τουριστικού προϊόντος, όπως η γαστρονομία και ο πολιτισμός διατηρούν μακροχρόνια και σταθερά θετική επίδραση στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Θετική επίδραση στη φήμη της χώρας καταγράφηκε από αναφορές σε σχέση με τα αξιοθέατα και το εισαχθέν σύστημα ζωνών επισκεψιμότητας της Ακρόπολης, τα καταλύματα που δίνουν έμφαση στην ευεξία και την αυξανόμενη προτίμηση των ταξιδιωτών ως προς τις προσφερόμενες χορτοφαγικές επιλογές. 
 

Στα αρνητικά σημεία περιλαμβάνονται σχόλια για τη διαχείριση των ζώων, τα παράπονα κατά του Airbnb και των επιπτώσεών του στα ενοίκια των σπιτιών σε γειτονιές που υπάρχουν πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση λιγότερο γνωστών προορισμών διατηρούν την ελκυστικότητα ως κατηγορία περιεχομένου στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Ανταγωνιστική η τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα

Η  τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα διατηρεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνολική βαθμολογία (9,1) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,6). Αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες έχει βαθμολογία άνω του 9,0, εκτός από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (8,8) και τις Κυκλάδες (8,9).

Οι αξιολογήσεις ως προς την πολιτιστική εμπειρία έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία, με βαθμολογία 9,3 και ακολουθούν η γαστρονομία (9) και η εμπειρία θάλασσα (8,8). Αυτό το μοτίβο ήταν παρόμοιο στους περισσότερους προορισμούς με επαρκή όγκο αξιολογήσεων προς ανάλυση.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ το προσωπικό, αποδίδοντας εξαιρετική βαθμολογία, περί το 9,4 σχεδόν σε όλους τους προορισμούς.

Αρκετά ικανοποιητική βαθμολογία καταγράφεται επίσης και στη σχέση «ποιότητας-τιμής» με βαθμολογία που σε όλες τις Περιφέρειες υπερβαίνει το 8,0 και συχνά αγγίζει ή υπερβαίνει και το 9,0.

Παρόμοια τάση παρατηρείται για την υγιεινή (8,1 συνολικά), με βαθμολογίες 8,5 και άνω στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βαθμολογία μικρότερη από 8,0 καταγράφεται στην Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.