Skip to main content

Βορίδης: Το μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί (video)

Ο υπουργός διαχωρίζει τα αιτήματα των αγροτών σε θεσμικά και οικονομικά

«Tο μεγάλο μέρος των αιτημάτων έχει ικανοποιηθεί» δήλωσε για το αγροτικό ζήτημα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Όπως είπε σε συνέντευξη του στο ACTION 24, διαχωρίζει τα αιτήματα σε θεσμικά και οικονομικά. Στα θεσμικά αιτήματα και πρώτα για τη συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, «εκεί έχουμε στρατηγική και τακτική συμφωνία με τους παραγωγούς».

Επιπλέον, «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί για την εσωτερική κατανομή των κονδυλίων και σε αυτό νομίζω πως έχουμε συμφωνία». Άλλο θεσμικό αίτημα, είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, όπου «έχουμε ήδη κάνει αρκετά αλλά και άλλα που θα γίνουν», συμπλήρωσε.

«Ενώ σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας είναι στα 150, (προτείναμε) να κατέβουμε στα 110 για αγρότες που έχουν οφειλές και στα 105 για συνεταιριστικά σχήματα που έχουν οφειλές. Για όσους (αγρότες) δεν έχουν οφειλές, να πάμε στα 98 και για τα συνεταιριστικά σχήματα που δεν έχουν οφειλές, στα 93» ανέφερε σχετικά με την ενέργεια.
 

Ο ίδιος θύμισε ότι αίτημα της άλλης πλευράς ήταν να πέσει στα 70. Τούτου δοθέντος, «έγινε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα».

Για το αγροτικό πετρέλαιο και στο αίτημα να αυξηθεί η επιχορήγηση σε αυτό, «είχαμε πει 83 εκατομμύρια. Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχουμε άλλη δημοσιονομική δυνατότητα, είπε όμως να θεσμοθετηθεί το αγροτικό πετρέλαιο, να ανοίξουμε συζήτηση για ένα δικαιότερο μηχανισμό. Δεσμεύθηκε ότι θα δώσει το ποσό αυτό και για τον επόμενο χρόνο, και να ξεκινήσει ο διάλογος για ένα μόνιμο μηχανισμό».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός επανέλαβε την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες». Και, «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε εμείς κάτι περισσότερο» διεμήνυσε. Ενώ θύμισε ότι «υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους αγρότες μας, ειδικά για το θέμα της Θεσσαλίας».