Skip to main content

Βορίδης: Όταν υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα δίνουμε κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως υπάρχει «αυξημένο επίπεδο εγρήγορσης όλων των υπηρεσιών ασφαλείας»

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πόλεμος, η ακρίβεια, αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα στήριξης των πολιτών στο τέλος του τρέχοντος έτους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ξεκινώντας από τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης στις εκλογές της Κυριακής, τη νίκη, δηλαδή, στις 13 περιφέρειες και τους 3 μεγαλύτερους δήμους, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε εν συνεχεία ότι τα πολιτικά συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί. Από εκεί και πέρα, από τις 6 περιφέρειες στις οποίες διεξάγεται β' γύρος, στις 5 διεκδικεί την περιφέρεια γαλάζιος «αντάρτης» -εκεί το πολιτικό συμπέρασμα δεν θα είναι εύκολο να εξαχθεί, σημείωσε. Αν επικρατήσει «αντάρτης», τα συμπεράσματα είναι σε επίπεδο προσώπων.

Στον δήμο Αθηναίων, αντιθέτως, «έχουμε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά», ανέφερε και υπογράμμισε την επιλογή του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ να έχει εναγκαλισμούς με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης να συζητά αν θα πάρει μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη Θεσσαλία, πάλι, «δεν είδα μεγάλη πολιτικο-κομματική κινητικότητα», παρατήρησε ο Μ. Βορίδης και συνέχισε: «Αν ο κ. Κασσελάκης είναι πλεονέκτημα για την Αριστερά, γιατί να μην πάει να κάνει και αυτός μια αγκαλιά στον κ. Κουρέτα; [...] Προφανώς δεν είναι πλεονέκτημα (ο κ. Κασσελάκης)».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη από τη Θεσσαλία, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προτείνει κάποιους υποψηφίους, τους οποίους θεωρεί καταλληλότερους. Οι περισσότεροι, άλλωστε, έχουν εμπειρία από διαχείριση, επιχειρηματολόγησε. Αλλά, ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι δεν θα συνεργασθεί με εκλεγέντες που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε εν κατακλείδι.

Στα του πολέμου, επικαλούμενος και την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, διαβεβαίωσε πως υπάρχει «αυξημένο επίπεδο εγρήγορσης όλων των υπηρεσιών ασφαλείας», με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, πάντως, ότι δεν πιθανολογείται κάτι.

Στο ερώτημα αν ανησυχεί για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, απάντησε πως, παρότι υπάρχει πάντοτε το ζήτημα αυτό σε τέτοιου είδους γεγονότα, υπογράμμισε, από την άλλη, την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας η κρίση να διατηρηθεί στην περιοχή. Και, εξέφρασε, εν κατακλείδι, την ελπίδα του ότι δεν θα γίνει διάχυση των μεταναστευτικών ροών.

Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης -ευκρινώς υπέρ του Ισραήλ- ο Μ. Βορίδης δήλωσε υπερήφανος, όπως είπε, για τη στάση αυτή. Είναι μια καθαρή θέση απέναντι σε άθλιες τρομοκρατικές ενέργειες, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι με το Ισραήλ, χωρίς να αλλάζει η πάγια θέση της περί δύο κρατών. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, εξέφρασε τη θέση του για το προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς, στο οποίο εμφανίζονται μέλη της να φροντίζουν απαχθέντα παιδιά Ισραηλινών. Το βίντεο είναι απαράδεκτο -«δεν θέλω να το βλέπω», δήλωσε χαρακτηριστικά- και κάλεσε και τα μέσα ενημέρωσης να προβληματισθούν για την προβολή ενός βίντεο τρομοκρατικής οργάνωσης.

Κλείνοντας με την ακρίβεια, η πρώτη του παρατήρηση ήταν πως δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μάλιστα, η χώρα μας τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες, προσέθεσε. Η κυβέρνηση, συνέχισε, απαντά με αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος αφενός, με μέτρα - παρεμβάσεις στην αγορά αφετέρου. «Είμαστε μαζί με τον καταναλωτή», τόνισε παραλλήλως, ζητώντας να αποκτηθεί καταναλωτική συνείδηση.

Στο καταληκτικό ερώτημα αν ο πολίτης έχει κάτι να περιμένει στο τέλος του έτους, είπε αρχικώς ότι «πηγαίνουμε στο κλείσιμο της δημοσιονομικής χρονιάς. Αυτή η χρονιά, δημοσιονομικά, πηγαίνει καλά. Μέχρι στιγμής λέω, γιατί είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και έχουμε 2,5 μήνες. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι όταν υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δίνουμε κοινωνικό μέρισμα. Αλλά αυτό δεν θα το πούμε τώρα, θα το πούμε όταν κλείσει η χρονιά για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και τι δυνατότητες έχουμε», δήλωσε κλείνοντας ο Μ. Βορίδης.