Skip to main content

Βρετανία: Δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης πυρηνικού πυραύλου

Το στραπάτσο στις ακτές της Φλόριντα είναι το δεύτερο μέσα σε οκτώ χρόνια – Προβληματισμός στο Λονδίνο

Σε αποτυχία κατέληξε η απόπειρα εκτόξευσης πυρηνικού πυραύλου από τη Βρετανία, καθώς ο Trident II κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα, κοντά στο υποβρύχιο από το οποίο εκτοξεύτηκε.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε «μια ανωμαλία» κατά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Trident II, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τους Financial Τimes η πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας παραμένει «ασφαλής και αποτελεσματική».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια που οι Βρετανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Trident ΙΙ της χώρας παρουσιάζουν δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια δοκιμών.

Το πλήρωμα του υποβρυχίου είχε μόλις εκτελέσει την προβλεπόμενη διαδικασία και ο πύραυλος Trident II, ο οποίος ήταν οπλισμένος με εικονικές κεφαλές, εκτοξεύτηκε στον αέρα με συμπιεσμένο αέριο στους σωλήνες εκτόξευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, η οποία έγραψε πρώτη για το θέμα. Οι ενισχυτές πρώτου σταδίου του πυραύλου, όμως, δεν αναφλέγησαν και ο πύραυλος συνετρίβη στη θάλασσα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η ανωμαλία αφορούσε συγκεκριμένο γεγονός και δεν υπάρχουν επιπτώσεις για την αξιοπιστία των ευρύτερων συστημάτων πυραύλων Trident και του αποθέματος αυτών», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Επιπλέον επιβεβαίωσαν ότι ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς επέβαινε στο HMS Vanguard τη στιγμή της αποτυχίας της δοκιμής. «Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ικανότητά μας να εκτοξεύουμε τα πυρηνικά μας όπλα», δήλωσε ο Σαπς, ενώ το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τις αναφορές για την αποτυχία του τεστ Trident «ανησυχητικές».

«Ο Υπουργός Άμυνας να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι αυτή η δοκιμή δεν έχει καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα των αποτρεπτικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, καθένα από τα οποία είναι οπλισμένο με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Trident 2 D5, σύμφωνα με το Βασιλικό Ναυτικό. Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν σε στόχους έως και 4.000 μίλια μακριά.

Το ετήσιο κόστος του αποθέματος πυραύλων Trident II D5 του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εγκατάσταση στη Γεωργία, ήταν περίπου 15,1 εκατομμύρια δολάρια από το 2015, σύμφωνα με μια ερευνητική ενημέρωση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πηγή: CNN
Φωτογραφία Αρχείου: Phil Sandlin/AP