Skip to main content

CDXi solutions: Οι made in… Θεσσαλονίκη AI λύσεις που επιλέγουν οι ιταλικές αρχές υδάτων

Η CDXi solutions, spin off του ΕΚΕΤΑ, έχει καταφέρει να βγει δυναμικά στην αγορά, με λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο στο πεδίο της διαχείρισης του νερού όσο και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού των παραγωγικών γραμμών της βιομηχανίας

Η περιφερειακή αρχή λεκανών απορροής των Ανατολικών Άλπεων με έδρα τη Βενετία (Autorita di bacino distrettuale delle Alpi Orientali), την εμπιστεύεται απόλυτα, προκειμένου έγκαιρα και αξιόπιστα να αντλεί πληροφορίες για πλημμυρικά φαινόμενα από το... Twitter.

Η δε ΕΥΑΘ χρησιμοποιεί ήδη ένα από τα προϊόντα της για την ανίχνευση και ανάλυση σχηματισμών σε επιφανειακά ύδατα ή ταμιευτήρες νερού. Η CDXi solutions, τεχνοβλαστός (spin off) του ΕΚΕΤΑ, αν και δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023, έχει καταφέρει να βγει δυναμικά στην αγορά, εντός και εκτός συνόρων, με λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο στο πεδίο της διαχείρισης του νερού όσο και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού των παραγωγικών γραμμών της βιομηχανίας.

Image

Το όνομά της παραπέμπει ηχητικά στη σύντηξη, γιατί αυτή ακριβώς η λέξη δηλώνει και το αντικείμενό της: τη συγκέντρωση δεδομένων είτε από δορυφορικές εικόνες είτε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αισθητήρες και την ανάλυσή τους, ώστε να προειδοποιεί εγκαίρως τους εκάστοτε χρήστες για πιθανά προβλήματα.

Το AI στη διαχείριση των υδάτων και την παραγωγική διαδικασία

Η CDXi solutions έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής έξι προϊόντα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην αγορά και το ένα ετοιμάζεται να βγει προσεχώς. Ειδικότερα, το COSAS, σύστημα διαχείρισης πληροφορίας από το πρώην Twitter, νυν X, «τρέχει» ήδη με επιτυχία στην περιφερειακή αρχή λεκανών απορροής των Ανατολικών Άλπεων με έδρα τη Βενετία, με σκοπό να σταχυολογεί τα χιλιάδες tweets των Ιταλών της περιοχής για πληροφορίες σχετικές με πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να αξιολογεί αν είναι πραγματικές, να εντοπίζει τον χωροχρόνο τους και να γνωρίζει εγκαίρως τους πιθανούς κινδύνους, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.

Image

Το προϊόν KILIDA, το οποίο η ομάδα της CDXi ανέπτυξε σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, είναι ένα εργαλείο που ανιχνεύει σχηματισμούς σε επιφανειακά ύδατα, όπως λίμνες, αλλά και σε ταμιευτήρες νερού, αναλύοντας τα δεδομένα που παίρνει από δορυφόρους, προκειμένου μέσω ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης να ενημερώνει άμεσα, ώστε τα ειδικά συνεργεία να σπεύδουν στο σημείο, εφόσον προκύψει πρόβλημα. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο προϊόν η CDXi έχει καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε διεθνές επίπεδο.

Στο επόμενο διάστημα η spin off του ΕΚΕΤΑ θα βγάλει στην αγορά και το προϊόν ALGI, με το οποίο θα κάνει εκτίμηση του ευτροφισμού σε επιφανειακά ύδατα, όπως λίμνες, αλλά και σε ταμιευτήρες νερού, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στις εταιρείες ύδρευσης όσο και στους αγρότες για την άρδευση των χωραφιών τους.

Aπό αριστερά: Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, Στέφανος Βροχίδης και Ιωάννης Κομπατσιάρης

 

Ένα ακόμα προϊόν της, το MADDY, αφορά στη θολότητα του νερού στους ταμιευτήρες μετά από ένα πλημμυρικό γεγονός, την ανάλυσή του και την έγκαιρη προειδοποίηση, για να διασφαλίζεται η ποιότητά του και συνεπώς η ασφάλεια των καταναλωτών.

Τα υπόλοιπα δύο από τα έξι προϊόντα της, το Met Alert και το Machine Passport, σχετίζονται με την ορθή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, τη διάγνωση ελαττωματικών προϊόντων, όπως επίσης και την πρόγνωση πιθανών προβλημάτων στην παραγωγή και αντλούν δεδομένα από αισθητήρες που εγκαθίστανται στον χώρο.

 

«Ενσωματώνουμε δεδομένα σε μοντέλα μηχανικής μάθησης, τα οποία εκπαιδεύουμε, ώστε να δίνουν συμβουλές στους χρήστες με απλό και εύληπτο τρόπο, είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής» λέει στη Voria.gr ο ένας εκ των ιδρυτών της CDXi, Δρ Ηλίας Γιαλαμπουκίδης.

Επαφές σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο

Με το 90% του δικτύου της να βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπου συμμετέχει, η CDXi έχει στραμμένο το βλέμμα της στο εξωτερικό. Μάλιστα, πρώτες στη λίστα της χώρες είναι οι μεσογειακές, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος, όπου η κλιματική αλλαγή φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα τόσο με την άνοδο των θερμοκρασιών, που κάνει πιο πιθανούς τους ευτροφισμούς στην επιφάνεια των υδάτων, όσο και με τη μεγαλύτερη συχνότητα των πλημμυρών, εξελίξεις που καθιστούν τα προϊόντα της ιδιαίτερα ελκυστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει επαφές στις τρεις αυτές αγορές.   

 

Η CDXi solutions γεννήθηκε μέσα από την ερευνητική δουλειά του Εργαστηρίου Γνώσης Πολυμέσων και Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων (MKLab) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ. Η ανάγκη να βγουν τα ερευνητικά αποτελέσματα μιας σειράς έργων προς τα έξω και να μην μείνουν στα συρτάρια, αλλά να αξιοποιηθούν εμπορικά ήταν η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία της.   

Διαχειριστές της spin off είναι ο Δρ Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, μαθηματικός και ο Δρ Στέφανος Βροχίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ερευνητής βαθμίδας Γ’, οι οποίοι και την ίδρυσαν μαζί με τον επίσης διδάκτορα, ερευνητή βαθμίδας Α’  και διευθυντή του ΙΠΤΗΛ, Δρα Γιάννη Κομπατσιάρη. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα η CDXi διακρίθηκε για την καινοτομία της με το πρώτο βραβείο στο Next Stage Sustainability Bootcamp που διοργανώθηκε από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Ideas Forward σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom.