Skip to main content

Χαλκιδική: Πόσα δίνουν ξένοι αγοραστές για εξοχικό στη βασίλισσα της… παραλίας

Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικά στη Χαλκιδική - Ποιοι αγοράζουν, πόσο και πού - Πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέσουν.

Αγαπητή και άκρως δημοφιλής είναι η Χαλκιδική μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι σταδιακά επανακάμπτουν αναζητώντας την εξοχική κατοικία των… ονείρων τους. Τον τελευταίο μήνα η κινητικότητα για αγορά εξοχικού έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% έναντι του Μαΐου, με κάποια μεσιτικά γραφεία της περιοχής να καταγράφουν και μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης στη ζήτηση.

Σημαντικές προοπτικές εμφανίζει η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη βασίλσσα της… παραλίας την τρέχουσα χρονιά, με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνο Καρούλη να κάνει λόγο για σταθερά καλή ροή αναφορικά με τη ζήτηση.

Στην αύξηση της ζήτησης συνέβαλε το γεγονός πως τα σύνορα άνοιξαν για όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και να επενδύσουν. Κάποιοι μάλιστα, εν μέσω του καλοκαιριού, συνδυάζουν το…κυνήγι της εύρεσης εξοχικής κατοικίας με τις καλοκαιρινές τους διακοπές, γεγονός που  αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία καθώς έχουν τη δυνατότητα να δουν τα ακίνητα που θα επιλέξουν διά ζώσης και όχι μόνον από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, κατά τη διάρκεια των lockdowns, υπήρξαν σε κτηματομεσιτικά γραφεία της Χαλκιδικής, λίστες αναμονής ενδιαφερομένων για ακίνητα, οι οποίες μεγάλωναν όσο δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού.

Η ζήτηση σύμφωνα με τον κ. Καρούλη προέρχεται εκτός από Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες, από Βαλκάνιους που έχουν μία διαχρονική σχέση αγάπης με τη Χαλκιδική, Βορειοευρωπαίους, Ισραηλινούς, αλλά και Αμερικάνους.  

Το εντονότερο ενδιαφέρον εντοπίζεται για κατοικίες σε Πευκοχώρι, Χανιώτη, Βουρβουρού, Νικήτη αλλά και Καλλικράτεια, για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη εγγύτητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Αναμφίβολα η τιμή εξαρτάται από την περιοχή, την κατάσταση αλλά και τις παροχές του εκάστοτε ακινήτου και φυσικά την εγγύτητα του στη θάλασσα. Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων της Χαλκιδικής, η περιοχή του δήμου Προποντίδας είναι σαφώς πιο οικονομική από τον δήμο Κασσάνδρας ή τον δήμο Σιθωνίας.

Πόσα χρήματα είναι διατεθιμένοι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέσουν

Διαφορετικά είναι τα ποσά που είναι διατεθιμένοι να διαθέσουν οι Αμερικάνοι έναντι των Βορειοευρωπαίων, ενώ οι Ισραηλινοί μπαίνουν στη διαδικασία παζαριού προκειμένου να πετύχουν την τιμή που αυτοί έχουν ως οροφή στο μυαλό τους.

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, οι Αμερικάνοι είναι διατεθιμένοι να δώσουν όσα χρήματα τους ζητηθεί αρκεί το ακίνητο να είναι της αρεσκείας τους.

Οι Σκανδυναβοί, είναι αρκετά… γαλαντόμοι καθώς δεν αποκλείεται να διαθέσουν από 300.000 έως 400.000 ευρώ για να αποκτήσουν το ακίνητο που έχουν επιλέξει.

Έως 150.000 ευρώ είναι διατεθιμένοι να διαθέσουν οι Γερμανοί προκειμένου να αγοράσουν εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική, ενώ οι Άγγλοι έχουν budget που κυμαίνεται από 150.000 εώς 200.000 ευρώ.

Μέχρι και 200.000 ευρώ δεν αποκλείεται να καταβάλλουν για να αγοράσουν εξοχικό οι Βούλγαροι, ενώ οι Σέρβοι δίνουν τα μισά χρήματα για μία παραθερισιτκή κατοικία στη Χαλκιδική.

Να πετύχουν την τιμή που αυτοί επιθυμούν ανεξαιρέτως με το τι ζητά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θέλουν οι Ισραηλινοί εν δυνάμει επενδυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι διατεθιμένοι να δώσουν περισσότερα από 40.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη διαδικασία του παζαριού, που καποιες φορές καταλήγει σε φιάσκο, ωθώντας τους σε άλλες επιλογές κατοικιών.