Skip to main content

Χαλκιδική: Υπό κατάρρευση το αρχοντικό Βέη στον Αγ. Μάμα-Παρέμβαση στη Βουλή

Ήδη έχει καταρρεύσει η σκεπή του κι είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική κατάρρευση του διατηρητέου κτηρίου στην περιοχή του Αγίου Μάμα.

Σε κίνδυνο βρίσκεται το αρχοντικό του Μιχάλη Βέη στην είσοδο του οικισμού του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, καθώς το διατηρητέο κτήριο εμφανίζει σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα εμφανή σημάδια κατάρρευσης.

Το εν λόγω κτήριο αποτελεί μοναδικό δείγμνα αρχιτεκτονικής του τέλους του 17ου - αρχών του 18ου αιώνα κι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της ιστορίας της Χαλκιδικής. Το εν λόγω οίκημα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο με την υπ. αριθμ. ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/237/3304/17-3-1988-ΦΕΚ219/Β/22-4-1988 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, «χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του N 1469/50, το αρχοντικό "Bέη", στον Άγιο Mάμα Xαλκιδικής, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής βίλλας των αρχών του αιώνα μας. Για την ανάδειξη του μνημείου ορίζεται ζώνη προστασίας που φθάνει ως τα όρια του οικοπέδου».

Όπως επισήμανε σε σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, το εν λόγω μνημείο προορίζεται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας για ιστορικό και λαογραφικό μουσείο.

«Όμως, η απουσία παρεμβάσεων επί έτη θέτει το μνημείο σε κίνδυνο. Ήδη έχει καταρρεύσει η σκεπή του κι είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική του κατάρρευση με ολέθρια αποτελέσματα για την διάσωση του ιστορικού κι αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. Εάν δεν δρομολογηθούν άμεσες κι επείγουσες παρεμβάσεις η φθορά του μνημείου ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μάλαμα.