Skip to main content

Ορμύλια Χαλκιδικής: Καταστράφηκε το 95% της βρώσιμης ελιάς σε μόλις 15 λεπτά χαλαζόπτωσης

Η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια ασχολία του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, με τις καλλιέργειες να φτάνουν περίπου τα 30.000 στρέμματα.

Οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς καταστράφηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από τη σφοδρή χαλαζόπτωση μόλις 15 λεπτών στην Ορμύλια της Χαλκιδικής όπου βρίσκονται καλλιέργειες βρώσιμης ελιάς.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας, Γιώργος Ματέας, «η καταστροφή μετά τη χαλαζόπτωση είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Το χαλάζι έπληξε τις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκε το 95% των καλλιεργειών».

Φόβοι εκφράζονται για περαιτέρω ζημιές αφού η παρατεταμένη κακοκαιρία για την οποία έχει προειδοποιήσει η ΕΜΥ συνεχίζεται. Έτσι, υπάρχει ανησυχία για νέο πέρασμα έντονων καιρικών φαινομένων που μπορεί να καταστρέψει ό,τι απέμεινε, ενώ απομένουν λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ορμύλιας η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια ασχολία του πρωτογενούς τομέα, με τις καλλιέργειες να φτάνουν περίπου τα 30.000 στρέμματα.

«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, κοιτάμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης.

Επισημαίνεται ότι από πλευράς των τοπικών αρχών έχει ήδη γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ώστε να μεταβεί στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι δηλώσεις ζημιάς από τους αγρότες στο τοπικό δημοτικό κατάστημα.

Φωτογραφία: halkidikinews.gr