Skip to main content

Χαλκιδική: Παραμένει κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο του Πολυγύρου

Λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων το μουσείο που έχει ολοκληρωθεί παραμένει με κενές προθήκες. Ποιες δράσεις γίνονται για τη λειτουργία του.

Κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή του παραμένει το αρχαιολογικό μουσείο του Πολυγύρου, το οποίο έχει δημοουργηθεί με στόχο την φιλοξενία του αρχαιολογικού πλούτου της Χαλκιδικής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα συναντήθηκε με την εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πολυγύρου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις επί του ζητήματος, την ώρα που σήμερα άνοιξαν όλα τα μουσεία της χώρας μετά την άρχη των περιοριστικών μέτρων λόγω της καραντίνας.

Η κ. Μάλαμα συζήτησε με τα μέλη της Εταιρείας για τον συντονισμό δράσεων ώστε να επισπευστεί η λειτουργία του μουσείου, το οποίο βιώνει ένα πολυετές παράδοξο, να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά, «αλλά για λόγους υπηρεσιακών αβελτηρίων και πολιτικής αδράνειας να παραμένει κλειστό, στο μεγαλύτερο μέρος του για το κοινό», όπως αναφέρει η βουλευτής.

Η Κυριακή Μάλαμα, επισκέφτηκε στο πλαίσιο αυτό και τις άδειες αίθουσες του μουσείου και κατέγραψε την επώδυνη πραγματικότητα της ύπαρξης ενός υποδειγματικού μουσειακού χώρου, ο οποίος όμως δεν φιλοξενεί το σύνολο των εκθεμάτων του αρχαιολογικού πλούτου της Χαλκιδικής.
    
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου ενημέρωσε για τις τελευταίες υπηρεσιακές εξελίξεις κι αναλύθηκε ένα πλαίσιο επικείμενων δράσεων γνωστοποίησης του προβλήματος κι ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την λειτουργία του μουσείου. Από την πλευρά της η Κυριακή Μάλαμα, μετά κι από τις δύο σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις επί του θέματος, δεσμεύτηκε να πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις της επί του θέματος και δήλωσε τη διαθεσιμότητα της για συνεπικούρηση όλων των πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της άσκησης θεσμικής πίεσης προς το υπουργείο πολιτισμού ώστε να λειτουργήσει το μουσείο άμεσα.