Skip to main content

Χαλκιδική: Στις 5 Ιουλίου η έναρξη των 6 νέων πυροσβεστικών κλιμακίων

Πού εγκαθίστανται. Αλλαγές στον μηχανισμό πυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη. Τι σχεδιάζεται για τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έως τις 5 Ιουλίου θα έχουν εγκατασταθεί και θα λειτουργούν τα έξι νέα εποχιακά κλιμάκια της Πυροσβεστικής στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, τα κλιμάκια θα είναι πλήρως στελεχωμένα και με επαρκή εξοπλισμό και μέσα, προκειμένου να συνδράμουν τις μόνιμες δυνάμεις πυρόσβεσης όλη την αντιπυρική περίοδο.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί ο ίδιος στις 5 Ιουλίου τη Χαλκιδική εκ νέου, ώστε να έχει ιδία άποψη της λειτουργίας των έξι νέων κλιμακίων.

Ο σχεδιασμός που έγινε για φέτος προγραμματίζεται να διατηρηθεί και για τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία και την ηγεσία της Πυροσβεστικής ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, το προσωπικό των υπηρεσιών πυρόσβεσης που προβλέπεται από τα οργανογράμματα καλύπτεται πλήρως και δεν υπάρχουν κενά. Υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις και πλεονάζοντες, ζήτημα με το οποίο ασχολείται ήδη το υφυπουργείο.

Τα έξι νέα πυροσβεστικά κλιμάκια στη Χαλκιδική θα εγκατασταθούν στην Ολυμπιάδα, στην Ουρανούπολη, στην Αγία Παρασκευή, στα Νέα Μουδανιά, στα Πλανά και στη Σάρτη, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των Δήμων. Δύο στον Δήμο Αριστοτέλη κι από ένα σε Κασσάνδρα, Νέα Προποντίδα, Πολύγυρο και Σιθωνία.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο Άγιον Όρος και για τη Θεσσαλονίκη, στο Σέιχ Σου, όπου έχει συσσωρευτεί καύσιμη ύλη, λόγω των κοπών ξύλων και των υπολειμμάτων τους και έχουν στοιβαχτεί φορτία ξυλείας σε όλο το δάσος, που δεν μπορούν να απομακρυνθούν αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση και συγκεκριμένο έργο.

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται επίσης η εγκατάσταση του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι το ένα από τα 13 που ιδρύονται στη χώρα (ένα ανά Περιφέρεια). Το Κέντρο αναμένεται να εγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, σε χώρο που έχει προταθεί και μένει να ελεγχθεί από την Πολιτική Προστασία και να οριστικοποιηθεί η επιλογή, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς έχει ήδη ανακοινώσει τη μεταφορά της 2ης ΕΜΑΚ στο ΣΕΔΕΣ, όπου πλέον θα ασχολείται με το έργο που προβλέπεται, καθώς μέχρι σήμερα ουσιαστικά είχε αναλάβει το βάρος της πυρόσβεσης στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ελλείψει πυροσβεστικού σταθμού. Η μεταφορά της ΕΜΑΚ στο ΣΕΔΕΣ θα σημάνει και την ίδρυση πυροσβεστικού σταθμού στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα και της Πυροσβεστικής και της Αυτοδιοίκησης.

Στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας τα μείζονα ζητήματα είναι οι ορεινές και δύσβατες εκτάσεις και ο καθαρισμός κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, από όπου πολλές φορές ξεσπούν πυρκαγιές.

Στο Κιλκίς εξετάζεται το αίτημα για δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στο Πολύκαστρο και στην Πέλλα πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Βεγορίτιδα. Για την Πιερία μείζον θέμα είναι η προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και για τις Σέρρες οι ορεινές δασικές εκτάσεις.