Skip to main content

Χαρδαλιάς: 56 ανοιχτές πυρκαγιές στη χώρα - Ανησυχία για τα μποφόρ

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα - Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στα μεγάλα πύρινα μέτωπα - Διακοπές ρεύματος στην Αττική.

Πληροφορίες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα στη χώρα έδωσε σε έκτακτη ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, σήμερα είχαμε νέες ενάρξεις πυρκαγιών στα ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα, με τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή 56 ανοιχτές πυρκαγιές.

Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα αφορούν την Αττική, την Εύβοια, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Μάνη, την Τολοφώνα Φωκίδας, τα Γρεβενά και την Ηλεία. Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ριπές ανέμων που αναμένεται να ενταθούν το απόγευμα και να φτάσουν έως και τα 6 μποφόρ.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής για κάθε πυρκαγιά:

Βασιλικά Πάρνηθα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές, Πέμπτη, στα Βασιλικά Πάρνηθας και η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα πέρασε στην Εθνική Οδό. «Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δυο πλευρές της Εθνικής Οδού» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, λέγοντας πως τα κρισιμότερα μέτωπα βρίσκονται στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη Μαραθώνα, προκαλώντας ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία των κρίσιμων υποδομών» πρόσθεσε ο υφυπουργός. Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί από το 112 συνολικά 13 μηνύματα για εκκένωση οικισμών αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών.

Στο σημείο επιχειρούν 450 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Στην Αττική, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα έχουμε σταδιακή ενίσχυση των δυτικών ανέμων με ριπές που αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσουν τα 6 μποφόρ. «Ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο και κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να την ανακόψουμε» υπογράμμισε.

Βόρεια Εύβοια

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με μεγάλο μέτωπο.

Επιχειρούν 240 πυροσβέστες, ενώ τα εναέρια μέσα ενισχύονται, Το ρωσικό Beriev βρίσκεται στη μάχη με τις φλόγες στο Μαντούδι, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της πορείας της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά τόνισε ο υφυπουργός έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις με πολλές κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της περιοχής. Στην Εύβοια οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί με ριπές από 8 έως 6 μποφόρ. «Κύριος στόχος μας παραμένει η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αρχαία Ολυμπία

Ένα μέτωπο σε δασική έκταση έχει ξεσπάσει στην Αρχαία Ολυμπία, όπου καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ μέχρι στιγμής μέσω του 112 έχουν εκκενωθεί συνολικά 52 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί με ριπές έως 5 μποφόρ.

Διακοπές ρεύματος για να ισορροπήσει η παραγωγή-ζήτηση

Τόσο ο παρατεταμένος καύσωνας όσο και οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ομαλή τροφοδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να μην υπάρξει εκτεταμένη βλάβη στο κέντρο υψηλής τάσης στο Κρυονέρι, ενώ ο ΑΔΜΗΕ σήμερα, 6 Αυγούστου, μετά από σχετική συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ, θα προχωρήσει σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική, που κρίνονται αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής-ζήτησης.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουμε και σήμερα και ζητούμε τη συνεργασία σας για μια ακόμη φορά, καθώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Παρακαλώ για την υιοθέτηση κάθε οδηγίας των αρχών» κατέληξε ο υφυπουργός.