Skip to main content

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε όλη τη χώρα - Οι επτά τροποποιήσεις στα μέτρα

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας. Οι επτά τροποποιήσεις στα μέτρα.

Την υποχρετική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 βρίσκεται από χθες σε εφαρμοφή και θα αναδιαμορφώνεται κάθε 14 ημέρες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε τέσσερα επίπεδα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν επτά τροποποιήσεις:

Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας.

Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες:

Στο επίπεδο 1 από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί
Στο επίπεδο 2 από τις 00.30 έως τις 05.00 το πρωί
Στο επίπεδο 3 από τις 00.00 έως τις 05.00 το πρωί

Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα:

Στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα
Στο επίπεδο 2 το όριο είναι τα 50 άτομα
Στο επίπεδο 3 το όριο είναι 9 άτομα

Τέταρτον, τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

Πέμπτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες.

Στο επίπεδο 1 η πληρότητα πρέπει να αγγίζει το 65%
Στο επίπεδο 2 η πληρότητα πρέπει να αγγίζει το 50%
Στο επίπεδο 3 η πληρότητα πρέπει να αγγίζει το 30%

Έκτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας στην εστίαση.

Στο επίπεδο 1 η πληρότητα πρέπει να αγγίζει το 80%
Στο επίπεδο 2 η πληρότητα πρέπει να αγγίζει το 65%
Στο επίπεδο 3 η πληρότητα πρέπει να αγγίζει το 50%

Έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι την Κυριακή 11 Οκτωβρίου έχον καταγραφεί 22.358, εκ των οποίων τα  5.372 είναι ενεργά και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Συνολικά,14.019 ασθενείς ανάρρωσαν κατ’ οίκον και 2.418 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Ως προς τα εισερχόμενα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου σε σύνολο  638.879 τεστ.

Σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται για την τήρηση των μέτρων, σε σύνολο 421.006 ελέγχων έχουν παρατηρηθεί 14.597 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί 15.979 πρόστιμα συνολικού ύψους 6,98εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στα σχολεία επισημαίνοντας ότι τον ένα μήνα λειτουργίας έχει διαπιστωθεί ότι το «σχολείο είναι ένα ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον».  Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν διενεργηθεί 77 έλεγχους σε σχολεία και δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση, ενώ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω εντοπισμού κάποιου κρούσματος μόλις 29 σχολεία και 129 τμήματα.