Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
x

ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΕΝΙΝΓΚ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο Άρης μπαίνει πλέον στην νέα εποχή με τον Μίκαελ Ενινγκ με τον Άγγελο Χαριστέα να αναλύει τους άξονες γύρω από την επιλογή του Γερμανού τεχνικού

Όλα τα ζητήματα που απασχολούν το «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο μα κυρίως την πρόσληψη του Μίκαελ Ένινγκ ανέλυσε σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη, Άγγελος Χαριστέας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ένινγκ έρχεται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για τις τελικές συζητήσεις και τις υπογραφές.

Αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής του γερμανού τεχνικού ενώ δεν έκρυψε πως ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε για τη θέση του προπονητή μετά την παραίτηση του Σάββα Παντελίδη.

Επιπλέον ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας «χάραξε» την πολιτική του Άρη για την επικείμενη μεταγραφική περίοδο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τον Μίκαελ Ένινγκ ανέφερε:

«Είναι ο πρώτος που πήρα τηλέφωνο μετά την ήττα στο Βόλο, γιατί έχω δουλέψει μαζί του. Τον γνωρίζω αρκετό καιρό και τον τρόπο λειτουργίας του. Μου αρέσει και ήθελα να μάθω πρώτα τα παιδιά που απαρτίζουν την ομάδα και να δω αν ο εκάστοτε Μίκαελ είναι ιδανικός για την ομάδα. Γνωρίζοντας περισσότερο τους παίκτες, τόσο και πιο σίγουρος γινόμουν. Είχα σκοπό να μιλήσουμε περισσότερο για τον προπονητή όταν θα κάναμε την επίσημη παρουσίασή του, αλλά αφού το έφερε η κουβέντα…

Επειδή δεν τον γνωρίζετε, δεν είναι ένα όνομα που αστράφτει, δεν κάνει μπαμ, αλλά είναι ένας προπονητής με γερμανική νοοτροπία και κουλτούρα, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες σε Μπουντεσλίγκα, οργάνωσε τις εθνικές ομάδες στη Γερμανία, έδινε τα διπλώματα στους προπονητές… Έχει κάνει μεγάλα πράγματα στην καριέρα του. Έχει συνεργαστεί στη Νυρεμβέργη με τον Πίτερ Χέρμαν ο οποίος είναι ο καλύτερος προπονητής μου στην καριέρα μου, από τον οποίο αποκόμισε πολλά πράγματα και ήταν από τους λόγους της εξέλιξής του.

Ένας προπονητής ο οποίος δούλεψε στο υψηλότερο επίπεδο, για μένα έχει όλα τα φόντα να δουλέψει στην Ελλάδα. Από την αρχή, όταν μπήκε το θέμα προπονητή κι έχουμε ρόστερ που τα ¾ αποτελείται από ξένους, το πρώτο μέλημα ήταν να έρθει ένας ξένος λόγω επικοινωνίας. Όχι ότι δεν πιστεύω στους Έλληνες, κάθε άλλο. Όταν όμως έχεις 20 ξένους, ο ξένος θα τους καταλάβει καλύτερα. Ο Μίκαελ είναι πανέξυπνος, γνωρίζει τέσσερις γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ισπανικά και θα χτίσει καλή επικοινωνία».

Αναφορικά με τα προβλήματα στα αποδυτήρια:

«Θα επανέλθω στο κομμάτι της επικοινωνίας. Δεν ήταν κακά τα προβλήματα στα αποδυτήρια. Έχω υπάρξει σε κακά αποδυτήρια και ο Άρης δεν τα είχε. Αυτό που προσπάθησα από την πρώτη μέρα, χωρίς να κοιτάξω τι έγινε πριν, ήταν να μιλήσω με κάθε παίκτη για να ξεκλειδώσω την προσωπικότητά του.

Να δω αν έχει κίνητρο, αν τον ενδιαφέρει να αναδειχθεί στον Άρη, αν είναι δυσαρεστημένος με την ομάδα. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος, το κατάφερα. Αναπτύξαμε καλή σχέση με τα παιδιά και μπορώ να υποσχεθώ ότι κάθε πρόβλημα στα αποδυτήρια θα συζητιέται στο σπίτι μας».

Για αποδέσμευση Γιουνές, Μπάσα κι αν καλύφθηκαν τα κενά τους:

«Δεν πήρα απόφαση να φύγουν, ανέλαβε την ευθύνη να λυθούν τα συμβόλαιά τους. Υπήρχε ήδη στο μυαλό των δύο παικτών ότι θα φύγουν, εγώ απλά ανέλαβα την ομαδική διαδικασία γιατί δεν θέλαμε να έχουμε παίκτες στα αποδυτήρια που είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζονταν».

Για επαφές με άλλους προπονητές και το στυλ ποδοσφαίρου του Αρη:

«Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κανείς δεν ερχόταν με λιγότερα από τέσσερα άτομα για βοηθούς. Το να αντικαταστήσουμε όλους τους ανθρώπους της ομάδας, εκτός που πρακτικά θα ήταν λάθος γιατί για μένα θα ξεκινούσαν όλα από την αρχή γιατί στο μέλλον για να αποφύφεις τα χοντρά λάθη πρέπει να έχεις μια βάση. Ο Μίκαελ θα έρθει μόνος του στο πρώτο διάστημα.

Θεωρώ ότι πρέπει να δει, να κρίνει αν χρειάζεται βοηθό ή οτιδήποτε. Κυρίως όμως δεν γίνεται να ακυρώνουμε ανθρώπους. Πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά στην ομάδα και να κάνουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις.

Τα ¾ της ομάδας είναι ισπανόφωνοι, έχουμε μια κουλτούρα στο χτίσιμο του παιχνιδιού, παίζουν παραγωγικό και επιθετικό στιλ και νομίζω ότι είναι ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει στην ομάδα του Άρη. Ο εκάστοτε προπονητής και κυρίως ο Μίκαελ ξέρει το στιλ παιχνιδιού. Αυτό είναι. Δεν γίνεται να το αλλάξουμε. Μπορούμε να το διαμορφώσουμε αλλά όχι να αλλάξουμε φιλοσοφία. Αυτό που παίζουμε, το ποδόσφαιρο κατοχής και παραγωγικότητας, αρέσει στον κόσμο».

Σε ερώτηση για το αν έχει καταλήξει για το πώς θα κινηθεί η ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, απάντησε:

«Ήδη έχουμε λίστα κι έχουμε μιλήσει. Δεν μου αρέσει να τρέχω, αλλά να προτρέχω γιατί δεν μου αρέσουν οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Βλέπουμε παίκτες που μας ενδιαφέρουν, θα υπάρξουν προσθήκες και αποχωρήσεις. Είναι ένα πράγμα που το δουλεύουμε.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες θέσεις γιατί δεν είναι δίκαιο να προτρέξουμε από τη στιγμή που τώρα έρχεται ο νέος προπονητής. Πρέπει να τα συζητήσουμε μαζί του. Για να σας δώσω έναν μπούσουλα, θέλω να υπάρχει μεγαλύτερος εσωτερικός ανταγωνισμός. Να είναι 18 άτομα τουλάχιστον για να παίξουν στο βασικό σχήμα».

Για το ότι είχε πει ότι θέλει τον Τόλη Τερζή στον πάγκο:

«Όταν είπαμε ότι θέλουμε τον Τόλη στον πάγκο, το εννοούσαμε και θα μείνει στον πάγκο αλλά όχι ως πρώτος προπονητής. Αυτό θα γίνει, έχει την αποδοχή του κόσμου. Αυτό εννοούσα. Ήμασταν στην αναζήτηση προπονητή συνέχεα, είχαμε υπηρεσιακό προπονητή τον Τόλη, αλλά και για πρακτικούς λόγους δεν θα μπορούσε να συνεχίσει».

Για παίκτες που ενδιαφέρουν άλλες ομάδες, είπε:

«Είναι κάτι το οποίο θα θέσουμε στον Μίκαελ. Εμείς σαν ομάδα είμαστε σε ετοιμότητα στο να προτείνουμε στον νέο προπονητή τις λύσεις για να φτιάξει μια νέα ομάδα. Σε συνεργασία μαζί του θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ήδη κάναμε επαφές με τον Βέλεθ για την ανανέωση του συμβολαίου του και θα κάνουμε επαφές είτε για αποχώρηση είτε για ανανέωση. Όλα θα γίνουν σε συνδυασμό με τη γνώμη του Μίκαελ. Έχουμε τον χρόνο».

«Έχουμε κλείσει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τη διάρκεια του συμβολαίου. Θέλαμε να φέρουμε έναν προπονητή τον οποίον πιστεύουμε πάρα πολύ, από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί. Ομοίως και για τους παίκτες».

Για το ότι ο Μίκαελ Ένινγκ πάντα πετυχαίνει στην πρώτη του χρονιά σε μια ομάδα αλλά συμβαίνει το αντίθετο, είπε:

«Είναι λίγο άδικο να το λέμε και καλό θα είναι να ερωτηθεί όταν θα παρουσιαστεί επίσημα. Όταν είχα τον Μίκαελ στη Νυρεμβέργη και σαν πρώτο και σαν δεύτερο προπονητή, είναι ένας άνθρωπος με θετικό πρόσημο.

Έχει αναδείξει προπονητές παγκόσμιας κλάσης σαν τον Γκόμεθ, Σον κι άλλα παιδιά… αυτός τους έδωσε φανέλα βασικού. Έχει το ταλέντο και τη νοοτροπία να βγάζει ποδοσφαιριστές. Είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης, υπάρχουν κι άλλοι. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που του δίνουμε συμβόλαιο γιατί θα μας βοηθήσει σ’ αυτό το κομμάτι».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ