Skip to main content

Χρήστος Μπότσης: Με το τραγούδι του διεκδικεί δικαιοσύνη για τις κακοποιημένες γυναίκες

Ο ταλαντούχος ερμηνευτής διασκευάζει την παραδοσιακή «Ανδρονίκη» με σκοπό να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διαχρονικών πατριαρχικών προτύπων.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Η «Ανδρονίκη» είναι ένα συγκλονιστικό δημοτικό, αφηγηματικό τραγούδι που έχει τις ρίζες του στην Κύπρο. Αν και γράφτηκε πριν από πολλούς αιώνες, δυστυχώς, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς πραγματεύεται την καταπίεση των γυναικών εξαιτίας των πατριαρχικών προτύπων.

Τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου από τότε. Η «Ανδρονίκη» - που τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι σε μία πατριαρχικά δομημένη κοινωνία με αποτέλεσμα να είναι αποδέκτης μίας τραγικής κατάληξης, από την οποία απουσιάζει η απονομή δικαιοσύνης, αφού η κοινωνία επιλέγει να κλείσει τα μάτια και να σιωπήσει - συναντάται με άλλο όνομα και στις μέρες μας.

Είναι η Γαρυφαλλιά, η Δώρα, η Καρολάϊν, η Ελένη και κάθε γυναίκα που γίνεται αποδέκτης έμφυλης βίας και κοινωνικής ανισότητας. Ο αγώνας αυτός των γυναικών απέκτησε μία υπέροχη και μελωδική φωνή, αυτή του Χρήστου Μπότση.

Ο ταλαντούχος ερμηνευτής- και ηθοποιός- διασκεύασε και ερμήνευσε μοναδικά τη συγκλονιστική «Ανδρονίκη» με στόχο μέσα από την ερμηνεία του να στείλει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, αλλά και να εμψυχώσει τις σύγχρονες γυναίκες να διεκδικήσουν ισότητα, δικαιοσύνη και πάνω από όλα ίσα δικαιώματα και ελευθερία.

Διαβάστε περισσότερα στη Vwoman.gr.